Grupul austriac intentioneaza sa restituie ajutorul guvernamental de 1,2 miliarde euro si sa rascumpere sprijinul primit de la investitorii privati sub forma de capital participativ, in valoare de 559 milioane euro, potrivit unui comunicat al Erste.

Astfel, banca isi va majora capitalul cu 660 milioane euro prin emiterea de actiuni, operatiune planificata pentru trimestrul al treilea.
Pachetul de sprijin sub forma de capital participativ a fost primit in urma crizei financiare mondiale din 2008-2009. In anul 2009, statul austriac a participat cu 1,2 miliarde euro la un plasament de capital participativ de 1,76 miliarde euro, restul sumei fiind acoperita de investitori privati.

Restituirea ajutorului de stat si rascumpararea capitalului participativ vor conduce la economisirea a 149 milioane euro dupa taxe, in contul dividendelor aferente capitalului participativ care ar fi trebuit platite anul viitor.

Erste a modificat totodata prognoza privind profitul operational din acest an, anticipand scaderea rezultatului cu 5%, se arata in comunicat. Anterior, institutia de credit anticipa stagnarea profitului operational la nivelul inregistrat anul trecut.

Profitul operational al grupului austriac a scazut anul trecut cu 4,3%, la 3,47 miliarde euro, pe fondul unui venit operational mai redus.
Erste Group este actionarul majoritar al grupului BCR. Banca este listata la Viena, Bucuresti si Praga.