"Ne poate da un avantaj fiscal similar cu cel pentru medicina muncii, care este total deductibila. Medicina muncii a fost precursorul serviciilor medicale private si poate chiar limitata aceasta dectibilitate a asigurarilor private de sanatate ar putea aduce o crestere semnificativa a cheltuielilor pentru sanatate. In loc de 475 de dolari, am avea probabil inca 150-200 de dolari pe cap de locuitor in urmatorii 5-10 ani, care-i va folosi pentru finantarea acestui sistem", a declarat presedintele Metropolitan Life, Theodor Alexandrescu (foto), la o conferinta destinata reformei din sanatate.

El a aratat ca ponderea asigurarilor private de sanatate in PIB-ul Romaniei este de doar 0,01%, in timp ce in tari cu PIB mai scazut acesta este de 4-5%, iar media europena este de 40 de ori mai mare.

"Un lucru important in acest decalaj este educarea. Nici companiile de asigurari nici statul nu au facut un efort in educarea populatiei. Asigurarile de sanatate nu au rolul numai de a aduce bani in sistem, acesta este un rol important, economic, dar are un alt rol important in educarea populatiei si siguranta acesteia. (…) Asigurarea privata protejeaza atat statul cat si asiguratorul, pentru ca pacientii sa nu ajunga in faze critice ale bolilor, unde cheltuielile sunt semnificative", a mai spus Alexandrescu.