"Potrivit datelor BNR, in timp ce expunerea bancilor ramane constanta sau chiar se reduce, nivelul creditelor restante creste constant. Nu putem insanatosi o companie daca nu ajunge la «fresh money» (bani proaspeti, n.r.). Dupa ce ai restructurat compania, cand trebuie repornita nu gasesti fresh money. Scaderea expunerii bancilor va duce la cresterea volumului creditelor neperformante", a spus Cionca la o conferinta pe tema insolventei, relateaza Mediafax.

Totodata, reprezentantul CITR a adaugat ca in lipsa surselor de finantare, aceste companii sunt tinte ieftine de preluare de catre competitori straini.

El a reiterat initiativa companiei pe care o reprezinta de a crea un fond care sa investeasca in companiile in restructurare, cu un capital initial de 10 milioane de euro.

"Vom avea astfel acces la bani. In prezent suntem intr-un cerc vicios, chiar daca restructurezi nu ai capitalul de care ai nevoie. Totodata, se pot face retructurari si in afara insolventei", a explicat Cionca.

Potrivit datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, prezentate de Cionca, la finele lunii martie masa credala nationala, adica valoarea datoriilor la nivel national, se ridica la 131,67 miliarde de lei, respectiv 30 miliarde de euro.

"Este o suma impresionanta care ne determina sa gasim solutii astfel incat sa se diminueze. Trebuie analizat cat din aceasta suma este expunere pe stat si daca ne uitam ca doar din Oltchim si Hidroelectrica cumuleaza circa 1,5 miliarde de euro", a adaugat reprezentantul CITR.

El a aratat ca avand in vedere companiile pe care le are in portofoliu CITR, cu active de circa 500 milioane de euro si datorii de 2 miliarde de euro, gradul de acoperire a datoriilor din active a companiilor in insolventa se ridica la 25%, nivel similar cu cel din Uniunea Europeana.

"Daca gradul de acoperire a datoriilor din active este similar cu cel din UE, mult mai redusa este rata de succes in Romania fata de cea din UE, respectiv 4-6% fata de 20% si asta din cauza mecanismelor de restructurare mult mai dezvoltate in Europa", a adaugat Cionca.

Astfel, in Romania, din 30.000 de insolvente, doar 1.000 de firme sunt restructurate, restul sfarsind in faliment.

Datele Oficiului National al Registrului Comertului, in prezent la buletinul procedurilor de insolventa sunt inregistrare 126.219 de dosare de insolventa finalizate si in derulare, in diverse stadii, din care 92.589 de proceduri de faliment.

Domeniile de activitate afectate au fost constructiile, industria prelucratoare, comertul cu ridicata, transporturile, hoteluri si restaurante, imobiliare si agricultura.

In 2013, pana in prezent, potrivit ONRC au fost inregistrate 12.798 de insolvente, din care peste 9.900 falimente.