Tarom a desfasurat o procedura de achizitie prin licitatie deschisa pentru atribuirea contractelor de asigurare a flotei si raspunderilor legale de aviatie. Procedura a fost organizata conform dispozitiilor Regulamentului Tarom privind atribuirea contractelor de achizitie, potrivit companiei.

Pentru cererea documentatiei de licitatie s-au prezentat opt furnizori, insa doar cinci dintre acestia au depus ofertele. Procedura de achizitie prin licitatie deschisa a fost castigata de Astra, care a depus oferta cu cel mai mic pret, noteaza Mediafax.

Suma licitata, spun reprezentantii Tarom, aduce o economie de 26% comparativ cu anul trecut, ceea ce se va regasi in imbunatatirea performantelor Tarom.

"Respectand procedurile, anul acesta licitatia a fost deschisa doar pentru furnizorii din Romania, insa intentia noastra este ca incepand de anul viitor cererea de oferta sa fie extinsa catre toti furnizorii din Europa interesati sa participe", a declarat Christian Heinzmann, director executiv si Accountable Manager la Tarom.

Tarom a incheiat cu Astra, pentru al saptelea an consecutiv, polita de asigurare a flotei de aeronave, dupa ce in aprilie Guvernul a scos operatorul aerian de pe lista companiilor de stat obligate sa incheie contracte prin licitatie.

Asiguratorul a castigat licitatia organizata de Tarom pentru achizitia de servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a fransizei CASCO deductibila la aeronave si motoare de schimb) si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti pentru perioada 1 septembrie 2013 - 30 august 2014.

La inceputul lunii aprilie, Tarom a anuntat, pe pagina www.e-licitatie.ro, ca intentioneaza sa organizeze o licitatie pentru achizitionarea de servicii de asigurare a flotei, in baza unui contract cu o valoare estimata la 2,4 milioane de dolari. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare era 1 mai, se arata in anuntul operatorului aerian.

Licitatia a fost suspendata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in urma unei contestatii depuse de Astra.

Stirea privind suspendarea licitatiei a fost publicata in exclusivitate de MEDIAFAX in data de 15 aprilie.

Citeste si:

In aceeasi zi, premierul Ponta anuntat ca flota Tarom va fi asigurata fara ca operatorul sa mai deruleze proceduri de achizitii publice, iar ordonanta in acest sens, prin care Tarom a fost scoasa de pe lista companiilor de stat obligata sa incheie contracte prin licitatie publica, a fost adoptata o zi mai tarziu.

Ulterior, Tarom a prelungit cu Astra polita de asigurare a flotei de aeronave pentru patru luni, incepand de la 1 mai.

"Referitor la solicitarea privind contractul pentru asigurarea flotei Tarom, va informam ca a fost prelungit contractul cu Astra Asigurari pentru o perioada de patru luni, timp in care se reia procedura de licitatie pentru incheierea unui nou contract de asigurare a flotei", se arata intr-un raspuns al Biroului de presa al Tarom remis la solicitarea MEDIAFAX in data de 8 mai.

Polita anterioara a fost valabila perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013.

Flota Tarom este formata din 24 aeronave, dintre care doua Airbus 310-300, patru Airbus 318-100, patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, o aeronava Boeing 737-800, sapte aeronave ATR 42-500, respectiv doua aeronave ATR 72-500.

Astra este liderul pietei locale a asigurarilor dupa veniturile aferente anului 2012. Urmatoarele doua locuri sunt ocupate de Omniasig VIG si Allianz-Tiriac Asigurari.

Anul trecut, subscrierile Astra au crescut cu 12,3%, la 1,13 miliarde de lei.

Compania a fost infiintata in anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.