In perioada iunie-iulie, mai multi membri ai conducerii OTP au vandut pachete mari de actiuni ale bancii. Amploarea tranzactiilor facute de Csanyi poate determina alti investitori in actiuni, obligatiuni sau valuta sa fie mai precauti, relateaza portalul Portfolio.

Actiunile OTP Bank sunt in scadere cu 13,37%, la bursa din Budapesta, continuand declinul puternic inregistrat in ultimele trei zile, provocat de declaratii ale unor oficiali ungari.

Vicepremierul Tibor Navracsics a declarat in aceasta saptamana ca Guvernul analizeaza un nou program de asistenta a datornicilor in valuta. Nu sunt cunoscute detalii despre acest nou program, dar OTP ar putea inregistra pierderi de mai multe sute de miliarde de forinti.

Cel mai prost scenariu pentru toate bancile, inclusiv pentru OTP, ar fi ca datornicii sa isi poata rambursa creditele la cursul valabil in momentul contractarii acestora, iar institutiile financiare sa suporte pierderile. La sfarsitul lunii martie, portofoliul de credite ipotecare al OTP era de 801 miliarde de forinti (2,7 miliarde euro), iar aproape 81% erau in franci elvetieni, iar restul in euro.

Portfolio estimeaza ca OTP ar suferi pierderi de aproape 215 miliarde de forinti (727 milioane euro), corespunzatoare unui haircut de aproape 33%.

Daca bancile, datornicii si statul ar suporta in mod egal costurile unui astfel de program, pierderile OTP ar fi de 72 de miliarde de forinti (243 milioane euro).

Citeste si:

In cel mai prost scenariu, profitul OTP ar scadea considerabil. Analistii anticipeaza ca profitul dupa taxe al OTP va atinge in acest an 142 miliarde de forinti (480 milioane euro) si 184 de miliarde de forinti (622 milioane euro) in 2014.

Premierul Viktor Orban a declarat intr-un interviu pentru Wall Street Journal publicat vineri ca taxele de criza, inclusiv din sectorul bancar, ar putea fi mentinute inca un deceniu.

Biroul de presa al OTP a explicat pentru Portfolio ca presedintele Csanyi si companiile sale vor folosi fondurile obtinute din vanzarea actiunilor pentru investitii locale, majoritatea in agricultura si industria alimentara.

Cei mai mari actionari ai OTP Bank sunt Medget, Timur si Ruslan Rahimkulov (8,9%), MOL (8,6%), Groupama Group (8,3%), Lazard Asset Management (5,6%). Alti actionari mai mici detin 68,6% din titluri.

Grupul OTP este prezent pe piata locala prin OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor.