Asigurarile medicale reprezinta cel mai dorit beneficiu extra-salarial, pentru majoritatea angajatilor romani, arata un studiu realizat de Catalyst Consulting, urmate de suportul financiar pentru training-uri, bonurile de masa, programul de lucru flexibil sau primele de Sarbatori.
In contrast cu situatia economica din tara, tendinta pietei fortei de munca este de stabilitate si maturizare. Cei care in prezent isi cauta un job au in minte un parcurs de cariera mai clar fata de anii anteriori, iar nesiguranta mediului economic i-a facut sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si schimba angajatorul, potrivit Catalyst

Experimentele pentru a vedea in ce domeniu le-ar placea sa lucreze au loc mai ales la inceputul carierei, lucru incurajat si de companii, care ofera din ce in ce mai des programe de internship si traineeship.

Intrebati care sunt obiectivele lor, romanii au raspuns ca sunt interesati sa devina specialisti intr-un anumit domeniu (58,65% dintre respondenti), sa obtina un echilibru intre viata profesionala si cea personala (48,50%) si sa fie platiti bine (47,93%). In comparatie cu 2012, a scazut interesul pentru pachetele salariale si a crescut cel pentru echilibrul intre viata profesionala si cea personala.

In ceea ce priveste beneficiile dorite de catre angajatii romani, ordinea este aceeasi ca in 2012. Acestia prefera asigurarile medicale (56,93%), suportul financiar pentru urmarea unor cursuri si training-uri (43,27%), bonurile de masa (33,97%), programul de lucru flexibil (30,10%). Abonamentul la sala de fitness sau decontarea mesei de pranz sunt printre ultimele ca importanta acordata.

Vesti bune exista mai ales pentru angajatorii din IT&C situati in vestul tarii. 92% dintre persoanele cu background tehnic din Romania ar fi disponibile pentru relocare in alt oras, iar 21% dintre acestea ar dori sa se relocheze in Cluj. Pe langa pachetul salarial si de beneficii, motivele principale pentru relocare sunt: posibilitatea dezvoltarii abilitatilor profesionale, avansarea mai rapida pe scara ierarhica si oferirea unei locuinte de serviciu.

Studiul evidentiaza asteptari salariale diferite pentru candidatii din provincie si cei din Bucuresti, cei din Bucuresti asteptandu-se la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experienta. Daca ne uitam la diferentele asteptarilor salariale ale respondentilor cu profil economic versus cele ale respondentilor cu profil tehnic, putem vedea ca cei cu profil tehnic isi doresc in medie salarii cu 30% mai mari.

In 2013, asteptarile salariale ale persoanelor fara experienta din Bucuresti au crescut cu aproximativ 10% fata de 2012. De exemplu, un tanar din Bucuresti, fara experienta profesionala, care studiaza sau a absolvit o facultate cu profil economic, are asteptari salariale in jurul a 1.500 de lei net, fata de aproximativ 1.300 de lei net in 2012. Si asteptarile salariale ale profesionistilor cu 3 - 5 ani de experienta au crescut putin fata de 2012. Daca anul trecut o persoana cu background economic si cu un astfel de nivel de experienta avea asteptari in jurul a 3.200 de lei net, asteptarile salariale au crescut anul acesta cu 300 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri