Exista trei elemente principale care influenteaza strategiile de investitii ale asiguratorilor, potrivit studiului citat de revista Jurnal de Incredere, editata de UNSICAR: profilul raspunderii lor (durata si predictibilitate), riscul/rentabilitatea activelor disponibile si o serie de conditii cadru, cum ar fi reglementarea prudentiala si impozitarea. Strategiile de investitii si alocarile de active se realizeaza in functie de tipul de produse pe care asiguratorii le subscriu.

"Intrucat cele mai multe polite de asigurare creeaza pasive previzibile si pe termen lung, asiguratorii pot investi in active pe termen lung si nelichide. Asiguratorii sunt surse ideale de finantare pe termen lung pentru companiile din diverse sectoare economice pe care factorii de decizie le apreciaza ca fiind potential stimulatoare pentru reluarea cresterii economice in Europa. In acelasi timp, asiguratorii reprezinta o sursa de lichiditati, care cumpara active chiar si in perioadele de criza, cand acestea sunt subevaluate. Prin urmare, asiguratorii pot avea un efect contra-ciclic si stabilizator asupra pietelor financiare si economiei", se arata in studiul realizat de federatia asiguratorilor europeni impreuna cu compania de consultanta Oliver Wyman.


Bancile europene administreaza active in valoare de aproximativ 46 mii de miliarde euro, dar nu sunt considerate investitori institutionali. Rolul lor este diferit si complementar rolului asiguratorilor.

Noile reguli bancare vor forta institutiile de credit sa-si reduca riscul asociat cu maturitatea si transformarea lichiditatilor. Impreuna cu valoarea estimata a cerintelor necesare pentru sprijinirea cresterii economice in Europa, aceste noi reguli bancare vor genera, intre 2012 si 2016, un deficit de finantare situat intre 4 si 5 mii de miliarde euro. Se estimeaza, astfel, cresterea importantei asiguratorilor ca furnizori de finantare pe termen lung.