Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa sanctioneze Euroins Romania cu interzicerea temporara a vanzarilor de RCA si amendarea lui Mihnea Tobescu, director general al societatii de asigurari cu 50.000 de lei, precum si a lui Stamov Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

"Interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania Euroins a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara", se arata intr-un comunicat al ASF.

Masurile se refera, printre altele la revizuirea de catre Euroins a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

Astfel, ASF obliga Euroins ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii. Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.

ASF informeaza publicul ca in perioada in care Euroins are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.

Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la Euroins in lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

Controlul la societatea Euroins a constatat, printre altele: reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate; a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna; plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale; au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul semestrului I 2013, Euroins Asigurare-Reasigurare avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.

Sursa foto: Agerpress

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri