Tinerii cu varste intre 18 si 34 de ani au cea mai mare nevoie de un credit imediat, iar persoanele din segmentul de varsta 35-50 de ani isi doresc cel mai mult un imprumut in general, potrivit datelor BCR Banca pentru Locuinte.

"In medie, 24% dintre respondentii la studiul nostru isi doresc sa obtina un credit, iar 15% vor un credit imediat. Pe segmentul de varsta 18-34 de ani se observa o urgenta mai mare de accesare a unui credit, cu o pondere de 19%, iar media pentru un imprumut este depasita cel mai mult la categoria 35-50 de ani, unde ponderea este de 33%", a declarat Petre Datculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting, care a prezentat un studiu realizat pentru BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

Clientii sunt in general necasatoriti si cu studii superioare.

Sondajul a fost realizat in luna iulie, pe un esantion de 662 de clienti ai bancii, reprezentativi pentru intregul portofoliu, avand o marja de plus/minus 3,8%.

"O treime dintre clienti vor sa economiseasca in continuare dupa terminarea contractului."

Datculescu a aratat ca interesul clientilor pentru credit a crescut in acest an la 25%, de la 19% anul trecut, in detrimentul economisirii. Totodata, ponderea persoanelor care ar lua imediat un credit dupa terminarea perioadei de economisire a avansat de la 22% la 24%.
Portofoliul de clienti a crescut fata de anul trecut cu 15%, la 314.000, din care au fost contractate 1.200 de credite, cu o valoare de circa 80 milioane de lei. Contractele de economisire-creditare au ajuns in acest an la maturitate de la inceputul operatiunilor bancii pe piata romaneasca, clientii trecand la partea de creditare a contractului.

"O treime dintre clienti vor sa economiseasca in continuare dupa terminarea contractului. Cand ajung aproape de momentul creditarii, decid sa-si mareasca contractul initial, vor sa mai astepte, sa mai economiseasca si sa poata atrage astfel o suma mai mare", a afirmat Carmen Schuster, vicepresedintele BCR BpL.

Circa 42% din numarul contractelor existente la finele lunii iunie sunt pentru credite anticipate, 30,46% pentru finantari intermediare si 27,64% sunt credite Bauspar (contractele clasice de economisire-creditare).

Putin peste jumatate din imprumuturile atrase de clienti (55,2%) sunt pentru modernizari, extinderi sau amenajari ale locuintei, aproape o treime (32,39%) pentru achizitia de locuinte si ponderi sub 5% pentru constructii locuinte, cumparare teren, refinantare sau pentru plata avansului la un credit ipotecar.

Persoanele cu varste intre 20 si 40 de ani detin 41% din numarul total de contracte incheiate de banca, grupa 41-60 de ani are o pondere de 39%, cei peste 60 de ani insumeaza 12% din contracte, iar tinerii sub 20 de ani au incheiat 8% din contracte.

BCR BpL a redus dobanda la creditele intermediare si anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca la 6,25% pe an pe toata durata imprumutului, de maxim patru ani, de la 7%, respectiv 8%. Noul nivel al dobanzii se aplica clientilor care solicita imprumuturi pana la sfarsitul lunii octombrie, urmand ca dupa aceasta data banca sa stabilieasca daca pastreaza nivelul.

Dupa expirarea perioadei acestor credite, clientii transforma contractele in unele de credite Bauspar, cu dobanda fixa de 5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales.

BCR BpL este controlata de Banca Comerciala Romana (BCR) in proportie de 80% si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a Grupului Erste, cu 20% din actiuni.

In domeniul economisirii-creditare activeaza in Romania si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri