Bernanke, la final de mandat la Fed. Cine ii va lua locul?

Presedintele SUA, Barack Obama, il va numi saptamana viitoare pe cunoscutul economist Lawrence Summers in functia de presedinte al Rezervei Federale, banca centrala a Statelor Unite, potrivit ziarului japonez Nikkei, care citeaza surse neidentificate.

Fost secretar general al Trezoreriei SUA in perioada 1999-2001, in timpul administratiei Clinton, Summers este in prezent directorul Consiliului Economic National, echipa de consilieri pe probleme economice de la Casa Alba, informeaza Mediafax.

Nikkei noteaza ca anuntul va fi facut dupa incheierea sedintei de politica monetara din 17-18 septembrie a Rezervei Federale.

Mandatul actualului presedinte al Fed, Ben Bernanke, se va incheia in luna ianuarie. Principalii candidati la functia lui Bernanke sunt Lawrence Summers si vicepresedintele Fed Janet Yellen.

Subscretarul Trezoreriei SUA Lael Brainard, fost consilier pe probleme economice al presedintelui Bill Clinton, ar urma sa fie numit vicepresedinte al bancii centrale, potrivit Nikkei.

Citeste si:
Janet Yellen, oficial presedinte al Fed. Ce face Bernanke dupa...
Janet Yellen, oficial...

Titlurile de Trezorerie SUA au scazut pe piata secundara dupa aparitia informatiilor, piata considerand ca Summers va adopta o politica monetara mai restrictiva decat Yellen, transmite Bloomberg.

Rezerva Federala ia in calcul in aceasta perioada restrangerea programului de relaxare cantitativa, prin care preia din piata obligatiuni in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna pentru a stimula economia.

Candidatura lui Summers la conducerea Fed este un subiect controversat, avand in vedere legaturile stranse ale acestuia cu Wall Street. Summers a fost consultant al bancii Citigroup, al fondului de hedging DE Shaw si al altor companii influente din SUA.

Influentul senator republican John Cornyn (Texas) a anuntat joi ca ar vota impotriva numirii lui Summers la sefia Fed, potrivit Reuters, preluata de The Guardian.

Citeste si:
Selfie de fost presedinte: sotii Clinton au aparut intr-o...
Selfie de fost presedinte:...

Totodata, mai multi senatori ai Partidului Democrat i-au cerut lui Obama sa nu il nominalizeze pe Summers, deoarece ar putea avea probleme in ceea ce priveste obtinerea majoritatii necesare pentru confirmare.

Casa Alba a anuntat anterior ca Obama va desemna candidatul pentru functia de presedinte al Rezervei Federale in aceasta toamna.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri