Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine, noteaza Mediafax.

Astfel, finantarea externa catre economia romaneasca a coborat de la 49,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie.

Finantarea din strainatate atrasa de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, inainte de criza mondiala.

Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimtit in principal in zona bancilor, avand in vedere ca activele finantate extern din sectorul nebancar au scazut cu numai 500 milioane de dolari, de la 19,7 milioane de dolari la 19,2 milioane de dolari.

Cat de vulnerabili suntem la...
Citeste si: Cat de vulnerabili suntem la o reducere a expunerii bancilor din...

Soldul creditelor acordate de bancile straine in Romania a scazut in primul trimestru cu aproape 4 miliarde de dolari, de la 41,4 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari. In zona nebancara, creditarea a coborat de la 16,25 miliarde de dolari la 15,2 miliarde de dolari.