Erste are incredere in sistemul bancar romanesc, in pofida creditarii reduse

Analistii Erste isi mentin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc, cu toate ca singurul segment de crestere in zona de creditare sunt imprumuturile ipotecare, iar rata creditelor neperformate este inca ridicata.

Creditarea a fost sustinuta in ultima perioada de imprumuturile ipotecare, cu o crestere anuala de 6,5%. In general, creditele de consum au continuat sa aiba o evolutie negativa, inregistrand o scadere anuala de 8,9% din cauza reducerii cererii, in timp ce creditele pentru companii au scazut cu 2,7% fata de anul trecut.

"Aceste evolutii indica faptul ca mediul economic este in continuare dificil in acest moment", avertizeaza analistii Erste.

Depozitele isi mentin tendinta pozitiva in contextul in care plasamentele gospodariilor si companiilor au crescut cu 1,6% fata de sfarsitul anului trecut sau cu 2,9% in termeni anuali.

In ceea ce priveste calitatea activelor, rata creditelor neperformante a crescut la 20,9% de la 18% la sfarsitul anului 2012 din cauza unei activitati de creditare reduse care nu a sustinut baza de raportare.

Citeste si:
Pandemia arată că digitalizarea instituțiilor de stat nu este doar...
Pandemia arată că...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Pentru prima jumatate a anului 2013, bancile locale au raportat un profit net agregat de aproximativ 258 milioane euro (1,15 miliarde lei) comparativ cu pierderea de 44,8 milioane euro (200 milioane lei) raportata pentru perioada similara a anului 2012.

"Avand in vedere cresterea economiei Romaniei estimata la 2,5% in 2013 – a doua ca marime in regiune, dupa Turcia – profilul de risc scazut in ceea ce priveste conditiile fiscale, balanta de plati solida si nivelul bun de ocupare a fortei de munca, analistii Erste isi mentin perspectiva optimista asupra sectorului bancar romanesc".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri