Banca Nationala a Romaniei este obligata sa cumpere aur in conditii cat mai sigure si la cel mai mic pret potrivit cotatiilor internationale si va trebui sa respecte aceste criterii daca decide regandirea achizitiilor pentru tezaurizare, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Consiliul de Administratie al BNR, in momentul in care va stabili o regandire a politicii de achizitii de aur, se va orienta catre cea mai buna optiune de cumparare. Si din punct de vedere moral, si legal, daca se va aunge la noi achizitii, BNR are datoria sa cumpere aurul cel mai sigur si cel mai ieftin. Exista o legislatie, exista o piata, cu cotatii internationale", a afirmat Olteanu, solicitat sa comenteze declaratiile recente ale presedintelui Traian Basescu, scrie Mediafax.

BNR nu a mai cumparat aur de la inceputul anului 2001. Rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone, valorand aproximativ 3,5 miliarde de euro la cotatia actuala a aurului.

Basescu a afirmat luni ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune. Seful statului a adaugat ca BNR si-ar putea mari astfel rezerva de aur, emitand in schimb moneda.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a explicat ca in sistemul monetar actual emisiunea de moneda a unei tari trebuie sa aiba acoperire in marfuri, inclusiv leul, iar achizitia de aur pentru tezaurizare nu ar fi chiar o acoperire in marfa.

El a aratat ca de-a lungul timpului au mai existat discutii privind modificari in structura rezervelor valutare, dand ca exemplu migratia semnificativa de la dolar spre euro.

Pe de alta parte, Oltanu a afirmat ca nu si-a schimbat opinia pe care a exprimat-o public atunci cand activa in politica fata de proiectul Rosia Montana, insa in calitatea de oficial BNR nu a dorit sa o reitereze public.

Fostul lider PNL a fost unii dintre politicienii care s-au opus proiectului Rosia Montana, pronuntandu-se pentru interzicerea utilizarii cianurilor in minerit.

Intrebat daca productia de aur in Romania a fost oprita la momentul la care BNR a incetat sa mai achizitioneze acest metal, Basescu a afirmat: "Suntem in alta epoca si unul era pretul aurului acum 10 ani, vorbeam de lipsa unor tehnologii, de exploatare extreme de poluanta a aurului la Rosia Montana si nu numai. Acum discutam de alte tehnologii, de alte conditii", a mai sustinut seful statului.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca Traian Basescu minte atunci cand spune ca aurul extras in Romania trebuie tinut in tara, seful Guvernului subliniind ca guvernatorul BNR a afirmat ca nu aurul lipseste, ci locurile de munca si investitiile.

Totodata, seful Executivului a precizat ca contestatarii proiectului Rosia Montana, care sustin ca statul roman ar trebuie sa exploateze zacamintele aurifere, reactioneaza in piata in urma unor informatii pe care le primesc pe Facebook si "multi dintrei ei nu stiu" care este situatia.

"Statul roman nu are nici azi, s-ar putea sa nu aiba nici maine, cele doua miliarde de dolari necesare exploatarii", a explicat Ponta.

In opinia premierului, exista o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv presedintele Traian Basescu. El a dat ca exemplu zvonul ca minerii care protestau nu se aflau in mina, ci stateau "la caldurica" in muzeul amenajat in fostele galerii romane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri