"Comunitatea bancara va urmari cu atentie procesul infiintarii Tribunalului specializat si isi exprima disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor pentru buna organizare si functionare a acestuia. Totodata, in conditiile in care comunitatea bancara va ajunge la concluzia ca nu se creeaza cadrul protejarii, in egala masura, a intereselor clientilor si institutiilor de credit, Asociatia Romana a Bancilor va continua sa sustina si sa promoveze propunerile initiale ale sistemului bancar, astfel incat instanta de recurs sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie", arata ARB, intr-un comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestari servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instante specializate, printre altele la Bucuresti, Cluj si Iasi, pentru a nu suprasolicita Curtea Suprema cu astfel de cazuri foarte tehnice.

"Ministerul Justitiei are in pregatire in acest moment specializarea a doua, trei, maxim patru instante care sa judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecator de la fiecare judecatorie e foarte greu sa intre in detalii de contracte de zeci, sute de pagini si cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca in trei, patru - asta am discutat ieri cu ministrul Justitiei - instante specializate, probabil curti de apel, Bucuresti, Cluj, Iasi. Ideea este sa nu mai incarci Curtea Suprema si sa aduci orice om care are un proces cu o banca, de la Botosani sau de la Satu Mare, sa-l aduci la Bucuresti", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Citeste si:

El a adaugat ca Ministerul Justitiei lucreaza in prezent la organizarea acestor instante.

In sedinta de miercuri a Guvernului, Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis sa nu aprobe actul normativ, astfel ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.