In mijlocul crizei bugetare de la Washington, americanii au dat drumul celei mai „bogate” bancnote din lume cu un nou design, mult mai rezistent la contrafacut. Bancnota de 100 de dolari va deveni, astfel, cea mai valoroasa hartie dincolo de granitele Statelor Unite, scrie Businessweek.

Designul bancnotei nu a mai fost schimbat de cinci decenii. Numarul 100 este colorat in galben auriu, la fel si o calimara pe care este imprimat Clopotul Libertatii din Philadelphia, a carui culoare se schimba de la brun la verde.

Bancnonta este mai scump de printat decat altele, dar are cea mai mare rezista la contrafacut. Asa ca hartia de 100 de dolari, cea mai raspandita si cea mai falsificata bancnota in lume, ii descurajeaza si pe cei mai priceputi falsificatori de bani.

Bancnota il pastreaza pe partea principala pe Benjamin Franklin, iar pe partea cealalta este ilustrata cladirea Independence Hall, unde a fost semnata Declaratia de Independenta in 1776.

Hartia de 100 de dolari, cu care se fac 80% din tranzactiile bancare din SUA, va circula in paralel cu vechea bancnota pe o perioada determinata de timp. In lume, circula 900 de miliarde de astfel de bancnote, iar cea mai mare parte se afla in afara SUA, potrivit Washington Post.

Bancnota cu Benjamin Franklin are cea mai lunga existenta de viata din lume, de aproximativ 15 ani, iar cel mai putin poate sta in circulatie patru ani de zile.

Cel mai probabil, cele mai multe bancnote nu vor circula in SUA, noteaza Business Week. In 2012, studiile au aratat ca aproape doua treimi dintre hartiile de 100 de dolari circulau in strainatate.

Sursa foto: newmoney.gov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri