"Unele societati de asigurari profita de naivitatea unor cetateni, pacalindu-i, in ceea ce priveste vanzarea politelor obligatorii de asigurare a locuintelor, acestia din urma semnand de fapt pentru o polita facultativa. Astfel, acei 20 de euro se tranforma in 124 lei sau chiar mai mult", a declarat Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru Politica Economica.

Declaratiile au fost realizate astazi, 15 octombrie, la Palatul Parlamentului unde s-a desfasurat cea de-a zecea editie a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale. Evenimentul este organizat de Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din cadrul Camerei Deputatilor, Media XPRIMM, Banca Mondiala, APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

"Va trebui sa venim cu o reglementare mai stricta sau (parlamentarii - n.r.) sa tragem de maneca ASF, astfel incat sa verifice societatile care bat la usile unor cetateni si ii pacalesc. Poate e un caz izolat, poate e un exces de zel", a adaugat Mihai Tudose (foto). El a mentionat faptul ca in Braila, anumiti proprietari de locuinte au platit prime de 300 de lei pentru polite obligatorii, in conditiile in care un astfel de contract are un pret maxim de 20 de euro (aproximativ 90 de lei).

"Impreuna cu Comisia Economica din Parlamentul Romaniei am ajuns la concluzia ca trebuie eliberat un certificat de asigurare impreuna cu polita PAD. Acesta a avut la baza buna informare a asiguratilor, care sa ia la cunostinta despre pretul platit si de despre despagubile de care poate beneficia. Se faceau unele abuzuri si am coniderat ca formula optima a fost acest certificat care sa dea dovada pretului si a acoperirii", a mai explicat Daniel Tudor, citat de 1asig.ro.

De asemenea, recent, presa a semnalat ca au existat companii care au facut "rascumparari" de polite de asigurari in zona localitatii Izvoarele din judetul Galati, unde s-au produs in ultima perioada foarte multe cutremure de intensitate relativ mica. Acest fenomen neobisnuit si inca neexplicat a generat pagube mai multor locuinte din localitatea Izvoarele.

"A existat un derapaj la Galati si ieri am trimis corpul de control sa verifice ce s-a intamplat. ASF va lua toate masurile care se impun suntem in contac permanent cu PAID, care ne sesizeaza toate derapajele pe care le intalnesc in tara", a declarat Daniel Tudor, vicepresedinte asigurari in cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara in aceasta privinta.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale pot incheia - pentru aceste categorii de riscuri - asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise in iulie 2010.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri