Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a crescut usor, la 4,4511 lei/euro, intr-o piata unde cotatiile au urcat in linie cu evolutia monedelor statelor din regiune si ca urmare a unor ordine mici de cumparare de euro plasate de jucatori straini si companii clienti ai bancilor.

Paritatea afisata joi de banca centrala este cu 0,27 bani (0,06%) peste cea publicata miercuri, de 4,4484 lei/euro, anunta Mediafax.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a avansat cu 0,81 bani (0,22%), de la 3,6030 lei/franc la 3,6111 lei/franc.

Pe de alta parte, leul s-a intarit joi cu 0,64% in raport dolarul american, cursul de referinta coborand cu 2,1 bani, de la 3,2871 unitati la 3,2661 lei/dolar. Un curs de referinta mai mic decat cel de joi a fost publicat pe 7 octombrie, cand dolarul a fost cotat la 3,2629 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Citeste si:
Euro si dolarul se intrec in cresteri: la cat a ajuns cursul valutar
Euro si dolarul se intrec in...

Cursul a urcat in prima parte a sedintei de luni pana aproape de 4,47 lei/euro, insa apoi a inceput sa scada treptat, pentru ca marti sa coboare sub 4,45 lei/euro si sa stea sub acest nivel in urmatoarele zile. Volumele de tranzactionare au fost reduse pe majoritatea pietelor, in conditiile in care investitorii de pe pietele externe au asteptat o solutie a Congresului SUA in privinta problemei datoriei tarii.

Congresul american a ajuns miercuri la un acord prin care a fost deblocata activitatea guvernului si a fost ridicat plafonul datoriei de stat, cel putin pana la inceputul anului viitor, evitandu-se astfel riscul unui default (incetare de plati) al SUA.

La deschiderea sedintei interbancare de joi, euro a fost tranzactionat la 4,4445 lei, usor sub nivelurile de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4475 - 4,4485 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au urcat treptat pana la un nivel maxim al primei parti a sedintei de 4,4550 lei/euro.

Citeste si:
Apreciere pentru euro si dolar inainte de Paste
Cursul a trecut din nou de...

"Volumele de tranzactionare sunt in continuare reduse, iar cotatiile au crescut usor atat pe fondul unor ordine mici de cumparare de euro plasate de unii jucatori straini, cat si de un flow comercial local", a afirmat un dealer.

Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4520 - 4,4530 lei, cu 0,45 bani peste inchiderea de miercuri.

Astfel, leul este in scadere cu 0,1% in raport cu euro.

In acelasi timp, zlotul si forintul sunt in scadere cu cate 0,2% fata de euro.

Citeste si:
Leul, depreciere usoara fata de euro; referinta BNR, de 4,4208 unitati
Cursul BNR: Leul s-a...

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,84% - 2,34% pe an, dupa ce miercuri au fost de 2,05% - 2,55% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 4,25% pe an.

Dobanzile afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut foarte usor, la 2,2% - 2,7% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 2,31% - 2,81% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 27 septembrie: leul, in cadere fata de dolar