"Scaderea cheltuielilor cu provizioanele in raport cu perioada similara din anul 2012, precum si diminuarea costurilor de finantare, pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra riscului suveran al Romaniei, au condus la trecerea pe profit a sectorului bancar romanesc in primele opt luni din 2013 (1,5 miliarde lei)", se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat luni de Banca Nationala a Romaniei, conform Mediafax.

Profitul cumulat al bancilor s-a situat in primul semestru la 1,15 miliarde lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut sistemul inregistrase pierderi de 200 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, sectorul bancar a ajuns la pierderi de 2,3 miliarde lei, "ca urmare a cresterii substantiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluarii garantiilor", potrivit raportului, care noteaza ca bancile de talie mare au reusit in general sa ramana pe profit.

Citeste si:

"Indicatorii de profitabilitate - ROA si ROE - au revenit in plaja valorilor pozitive (0,6%, respectiv 5,9%); reluarea sustenabila a creditarii sectorului privat este insa conditia esentiala pentru ca rezultatele financiare sa se mentina pozitive pe termen mai indelungat", se mentioneaza in document.

In sistemul bancar romanesc activeaza 41 de institutii de credit, odata cu intrarea pe piata romaneasca a bancii TBI Bank EAD Sofia in primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de banci, dupa incetarea activitatii bancii C.R.Firenze in urma fuziunii prin absorbtie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de institutii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat strain, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale bancilor straine, la care se adauga si o organizatie cooperatista de credit.

Poti afla mai multe despre ce inovatia in banking si despre cum se transforma relatia client-bancher la conferinta Banking 2.0, organizata de wall-street.ro in 29 octombrie. Afla cu ce produse inovatoare vor sa ne surprinda bancile si ce tehnologii utilizeaza acestea pentru a creste interactiunea cu clientii si pentru a-si imbunatati performantele. Te poti inscrie GRATUIT aici.