In sesiunea precedenta, banca centrala a anuntat o rata de schimb de 4,4378 lei/euro.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a urcat de la 3,2251 lei/dolar la 3,2257 lei/dolar.
In acelasi timp, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6030 lei/franc la 3,6197 lei/franc, informeaza Mediafax.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, euro a fost cotat la 4,4390 - 4,4400 lei, aproape de nivelul de la inchiderea de miercuri.
In prima parte a sesiunii locale, cursul a urcat treptat, iat la jumatatea zilei schimburile se realizau usor peste 4,45 lei/euro.

Desi bursele europene au deschis pe plus, analistii ING Bank sunt de parere ca perspectiva intaririi leului nu este foarte puternica, dat fiind mediul de tranzactionare calm din ultima perioada si, totodata, un climat fiscal mai putin clar.

Citeste si:

"Zvonuri din presa, confirmate de liderul liberalilor, conform carora s-a discutat o potentiala crestere a cotei unice de impozitare (de la 16% la 22%) impreuna cu o scaderea cotei TVA (de la 24% la 22%) incepand cu anul viitor, ne-au alimentat ingrijorarile legate de o potentiala crestere a deficitului bugetar. Totusi, aceste stiri nu au avut pana acum un impact asupra pietelor locale", arata un raport ING Bank emis joi dimineata.

Totodata, valutele din regiune au intrat pe usoara depreciere spre mijllocul zilei.

Dobanzile afisate joi dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase si plasate in lei pe termen de o zi au urcat de la 0,9 - 1,4% la 2,1-2,6% pe an, in prima zi a noii perioade de rezerva. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 4,25% pe an.

Randamentele la o saptamana se plasau la 2,25 - 2,75% pe an.