Euro se va aprecia in aceasta saptamana in raport cu dolarul, Rezerva Federala (Fed) americana urmand sa amane restrangerea programului de achizitii de obligatiuni, potrivit analistilor, relateaza CNBC, preluat de Mediafax.

Aprecierea euro va continua pentru o perioada, considera Kit Juckes, director de strategie pe piata valutara la Societe Generale.

Euro este tranzactionat luni in jurul nivelului de 1,3808 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din aproape doi ani.

"Lipsa aversiunii fata de risc in Europa sustine euro", a aratat Juckes. In opinia sa, cei care se asteapta ca o serie de date negative surprinzatoare sa influenteze negativ euro vor fi dezamagiti.

O analiza publicata saptamana trecuta de Valentin Marinov, director in domeniul pietei valutare la Citi, a aratat ca evolutia euro a fost decuplata de datele economice neasteptate.

Citeste si:
Aurul ajunge la noi maxime. Leul se intareste
Aurul ajunge la noi maxime....

"Aceasta euroforie incepe sa o ia inaintea datelor fundamentale", a afirmat Marinov.

Dolarul s-a depreciat in ultimele cateva saptamani, in urma blocarii partiale a activitatilor institutiilor guvernamentale americane si a riscului de intrare in incapacitate de plata a Statelor Unite.

Analistii anticipeaza ca Rezerva Federala va decide miercuri continuarea programului de achizitii lunare de obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza impactului blocajului guvernamental de doua saptamani asupra cresterii economice.

Excesul de lichiditati va determina deprecierea in continuare a dolarului, investitorii urmand sa se orienteze catre monede care nu sunt afectate de astfel de programe, precum euro.

Citeste si:
Dupa 6 luni de crestere, brokerii cred ca bursa va pierde din viteza
Dupa 6 luni de crestere,...

"Aprecierea euro nu este surprinzatoare, avand in vedere ca BCE nu este angajata intr-un program de suplimentare a lichiditatilor", a declarat Cynthia Kalasopatan, analist la Mizuho Bank.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii octombrie ca rata de schimb valutar nu este o tinta strategica a bancii, dar ca institutia va urmari cu atentie evolutiile, intrucat un euro prea puternic poate afecta stabilitatea preturilor si cresterea.

Un euro prea puternic afecteaza exporturile companiilor europene, iar ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a declarat saptamana trecuta ca vrea ca BCE sa ajusteze moneda unica astfel incat companiile din regiune sa fie mai competitive.

Citeste si:
Cat estimeaza specialistii ca va ajunge cursul euro/leu si inflatia
Cat estimeaza specialistii ca...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Datoria externa a Romaniei a explodat: Crestere cu 4 MILIARDE euro