Testele de stres pregatite de Banca Centrala Europeana (BCE) vor dezvalui probabil deficite de capital la cinci banci din Italia, ridicand posibilitatea ca acestea sa aiba nevoie de ajutor de stat, a avertizat agentia de rating Moody's, citata de Mediafax.

Bancile Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare, Banca Carige, Banca Popolare di Milano si Credito Valtellinese sunt vulnerabile, din cauza deficitului de capital sau calitatii slabe a activelor, arata un raport Moody's, citat de Reuters.

Cele cinci institutii de credit vor avea dificultati sa atinga pragul de 8% pentru rata de adecvare a capitalului anuntat de BCE saptamana trecuta ca unul dintre criteriile care vor fi folosite in evaluarea bancilor pe parcursul anului urmator.

"Va fi o provocare pentru aceste banci sa-si acopere deficitele de capital din surse private, situatie care ridica posibilitatea unei interventii a statului si in cele din urma pe un ajutor financiar", afirma analistii Moody's.

O astfel de situatie ar putea avea efect negativ pentru investitorii care detin obligatiuni fara prioritate la plata emise de aceste banci, intrucat ar putea fi nevoiti sa suporte o parte din pierderile rezultate din procesul de recapitalizare.

Citeste si:
Grecia a trecut un hop, dar tensiunea persista. Top 13 banci cu...
Grecia a trecut un hop, dar...

Bancile care cer ajutor de stat pentru a-si consolida capitalul trebuie sa impuna pierderi investitorilor care detin obligatiuni fara prioritate, conform unor reglementari convenite de Uniunea Europeana in acest an.

Monte dei Paschi, a treia mare banca din Italia, a primit un ajutor de stat de 4,1 miliarde de euro in prima parte a acestui an.

BCE a confirmat miercuri ca testul asupra calitatii activelor bancilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.

Testele vor fi derulate in trei runde, incepand din noiembrie, si s-ar putea incheia in luna octombrie a anului viitor, dupa care BCE va deveni institutia centrala de supraveghere a bancilor din zona euro si a statelor UE non-euro care doresc sa adere voluntar la noul sistem.

Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Italia inchide bancile Veneto si Banco Popolare