In Israel, guvernul a autorizat infiintarea unei comisii care sa analizeze diferite metode pentru eliminarea cash-ului din economie.

“Este greu de crezut ca in Romania am putea sa implementam ideea de eliminare a monedei fizice. Lumea ar accepta cu greu aceasta situatie, ba chiar la un moment dat un profesor m-a abordat cerandu-mi sa implementam un leu de aur, pentru ca romanul sa il simta in palma si pentru ca increderea in economie sa creasca”, a declarat Croitoru in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro cu sprijinul Simplus, Gemius, Nuance, Western Union si Printec.

Consilierul BNR a mai adaugat ca Romania nu se poate compara cu Israelul la nivel de dezvoltare a economiei si mentalitate.

Citeste si:

„Daca privim unele zone rurale din perspectiva dezvoltarii infrastructurii bancare si a mentalitatii financiare, suntem cu 60-100 de ani in urma. Din acest motiv nu cred ca intr-un orizont scurt de timp am putea sa luam in considerare un plan similar celui din Israel”, a mentionat Lucian Croitoru.

Discutii despre eliminarea bancnotelor si monedelor au existat si in Suedia, potrivit publicatiei britanice Daily Mail. In majoritatea oraselor din Suedia plata biletelor pentru transportul in comun nu se poate face cu cash, acestea fiind achizitionate prin intermediul telefoanelor mobile, in vreme ce chiar si bisericile accepta donatii prin intermediul cardurilor bancare.

Fotografia a fost realizata de Mircea Dragos.