In actualul climat, va fi foarte dificila gasirea de cumparatori pentru subsidiarele din regiunea Balcanilor, au afirmat oficiali bancari pentru publicatia elena.

"Daca nu se schimba considerabil conditiile in anii urmatori, este greu de anticipat vanzarea subsidiarelor noastre din tarile vecine", a spus o sursa.

Marile banci europene, care ar fi putut fi eventuali cumparatori, fac eforturi sa-si depaseasca propriile probleme, in contextul crizei din zona euro, si nu iau in calcul fuziuni si achizitii.

Bancile straine care au iesit de pe piata din Grecia au fost nevoite chiar sa finanteze institutiile de credit elene carora le-au cedat operatiunile fara bani, astfel incat aceastea sa poata face fata unor eventuale probleme, au afirmat bancherii citati.

Cele mai mari banci elene au o prezenta importanta si in Romania. Astfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Citeste si:

Potrivit presei elene, autoritatile pentru concurenta din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank sa-si restructureze operatiunile din afara Greciei in urma recapitalizarii, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Statul elen detine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, usor sub 90% din actiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank si Alpha Bank, in timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Cele patru banci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru banci din Grecia care nu a reusit sa atraga capital privat suficient in procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de catre stat. Conducerea Eurobank si reprezentantii statului elen au afirmat ca vizeaza o revenire cat mai rapida a bancii sub control privat.