Banca portugheza Millennium BCP spera sa gaseasca anul viitor un cumparator pentru subsidiara din Romania, desi termenul limita convenit cu Comisia Europeana pentru vanzare este iunie 2015.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita in aceasta vara cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare, noteaza Mediafax.

"Termenul limita pentru vanzare este mai lung, iunie 2015, dar ar trebui sa o efectuam mai devreme, nu mai tarziu. Este rezonabil sa anticipam ca vanzarea va avea loc in 2014, insa nu este sigur", a declarat intr-o conferinta directorul general al grupului Millennium BCP, Nuno Amado, citat de Reuters.

Banca portugheza a anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vanzarea subsidiarei Millennium Bank din Romania, precum si a participatiei detinute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea mentinerea operatiunilor BCP din Polonia.

Surse din subsidiara din Romania au declarat in luna august ca termenul limita pentru vanzarea unitatii ar fi de doi ani, insa exista si informatii ca grupul portughez si-a asumat o iesire mult mai rapida de pe piata romaneasca.

Grupul a vandut in octombrie participatia la Piraeus.

Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

Millenium BCP si-a redus semnificativ pierderile din Romania in primele noua luni ale acestui an, la 3,7 milioane euro, fata de un rezultat negativ de 10,1 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit unui raport publicat de gupul portughez. Rezultatul a fost imbunatatit ca urmare a reducerii cheltuielilor si cresterii venitului bancar.

"Trimestrul al treilea din 2013 este primul trimestru in care banca inregistreaza (in Romania - n.r.) profit operational pozitiv inainte de efectul deprecierii activelor", se arata in raport.

Astfel, Millennium a inregistrat in Romania, in perioada ianuarie-septembrie, un venit bancar de 21 milioane euro, in urcare cu 21,4% fata de 17,3 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut, banca precizand ca au crescut atat veniturile din dobanzi, cat si incasarile din comisioane.

Totodata, cheltuielile operationale au coborat cu 12,2%, de la 25,2 milioane euro la 22,2 milioane euro. Grupul avea 586 angajati in Romania la finele lunii septembrie, cu 88 mai putini comparativ cu nivelul de 674 salariati raportat la 30 septembrie 2012. Numarul de sucursale a ramas acelasi, respectiv 65 unitati.

Soldul creditelor catre clientii din Romania a crescut cu 14,9% in perioada analizata, de la 423 milioane euro la 487 milioane euro. Depozitele atrase de la clienti au urcat cu 7,1%, de la 318 milioane euro la 341 milioane euro, se arata in raport.

Banca portugheza precizeaza ca si-a redus semnificativ expunerea pe titluri de stat romanesti, cu 36%, la 64 milioane euro, fata de 99 milioane euro la finele lunii septembrie a anului trecut. La jumatatea acestui an, grupul raporta o expunere de 98 milioane euro pe titluri de stat romanesti.

Totodata, Millennium BCP si-a majorat expunerea pe titluri de stat portugheze cu 41%, de la 4,78 miliarde euro la 6,76 miliarde euro. De asemenea, banca portugheza a raportat o expunere de 2,08 miliarde euro pe datoria publica a Poloniei la 30 septembrie, in urcare cu 29% fata de nivelul de 1,61 miliarde euro inregistrat cu 12 luni in urma.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri