Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 0,94 bani mai redus, de 4,4328 lei/euro.

In sedinta bancara precedenta, cursul a fost de 4,4422 lei/euro.

Leul s-a apreciat si in raport cu dolarul american, cursul coborand cu 0,85 bani, de la 3,29 lei/dolar la 3,2815 lei/dolar. In acelasi timp, cursul de referinta leu/franc elvetian a scazut de la 3,6123 lei/franc la 3,5982 lei/franc, potrivit Mediafax.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei, euro a fost cotat la 4,4430 - 4,4450 lei, niveluri similare celor de marti din jurul orei 16:30.

Citeste si:
Cel mai puternic leu din ultimele 7 luni si jumatate: 4,16 lei/euro
Cel mai puternic leu din...

Ulterior, rata de schimb a inceput sa scada treptat, iar la jumatatea zilei schimburile se realizau usor sub 4,4350 lei/euro.
Dupa prima parte a sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul consemnau, de asemenea, aprecieri in raport cu euro.

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi sunt de 0,76% - 1,26% pe an, fata de 0,85% - 1,35% pe an in sedinta precedenta. Randamentele pentru plasamentele la o saptamana se plasau la 0,95 - 1,45%.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti scaderea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 4% pe an, acesta fiind cel mai redus nivel din istorie.

BNR a mentinut nivelurile rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Acest anunt nu a avut un impact vizibil asupra leului, intrucat piata a anticipat decizia.

Citeste si:
Leul a incheiat sedinta fara reactie la decizia BNR
Leul a incheiat sedinta fara...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Setari Cookie-uri