Un numar de 18.321 de companii din Romania au intrat in insolventa, in primele noua luni ale anului curent, in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cu toate acestea, ritmul deschiderii acestor proceduri de insolventa a accelerat in trimestrul al treilea, in conditiile in care soldul la finalul primelor trei luni anunta o contractie de 10%.

Una dintre cauze a fost si decizia unor companii de a grabi acest proces, luand in considerare modificarile aferente codului de procedura civila. Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina probabil ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa fie comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari, arata un studiu realizat de Coface.

"Chiar daca primele noua luni ale anului aduc un numar aproximativ egal de insolvente cu cel de anul trecut, sugerandu-ne astfel o stabilizare a mediului de afaceri, 60% dintre acestea provin de la companiile medii si mari, firme cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro. Anul 2013 a aratat o deteriorare a economiei reale, fiind marcat de insolvente cu un impact social puternic, generand pierderi masive de locuri de munca. Cele 50.000 de firme nou infiintate in acest an nu contrabalanseaza pierderea celor 110.000 de firme si din pacate nu se vede o regerenerare sanatoasa a economiei.", a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.

In opinia sa, deteriorarea disciplinei de plata observata la nivelul intregii economii este data si de tranzactiile cu bilete la ordin si cecuri si releva acelasi lucru, tranzactii mai putine comparativ cu 2012. Cu toate acestea valoarea refuzata la plata este cu 16% mai mare decat acum un an si mai mare chiar decat in 2009, lucru care arata ca Romania de fapt nu a iesit din criza economica si ca va fi foarte dificil sa o faca in urmatoare perioada.

Ce impact vor avea aceste insolvente?

Acesta este si va continua sa fie unul major, avandin vedere numarul record al companiilor medii si mari intrate in insolventa. Plan financiar, in baza calculelor proprii, Coface apreciaza ca in urma insolventelor din primele noua luni ale anului curent, datorii cumulate in valoare aproximativa de 13 miliarde de lei (financiare si comerciale) au ramas neacoperite.

Ne intoarcem la anul 2009 in termeni de dificultate economica.

Aproximativ 40% din aceste datorii sunt catre institutii financiare, ceea ce inseamna ca aproximativ 5,2 miliarde de lei pot reprezenta pierderi alesistemului bancar care, daca sunt provizionate 100%, atunci ar determina cresterea ratei creditelor neperformante (si corespunzator al costului cu provizioanele) cu aproximativ 4,5 puncte procentuale. Valoarea este foarte mare, in conditiile in care soldul creditelor acordate de catre intreg sistemul bancar societatilor non-financiare este de 116 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie 2013.

Rezultatul final este in linie cu evolutia ratei creditelor neperformante inregistrate de sistemul bancar pentru portofoliul corporate, care a crescut de la 17,3% (septembrie 2012) la 20,3% (iunie 2013), respectiv cu 4 puncte procentuale.

Restul de 60% (7,8 miliarde de lei) vor avea impact asupra partenerilor privati, care la randul lor se pot regasi in incapacitate de plata catre furnizorii lor, efectulde domino fiind de doua ori mai rapid (prin prisma datoriilor neacoperite) decat cel inregistratin anul anterior.

Intr-un scenariu dedicat urmatorilor 3 ani (in urma procesului de executare si valorificare), valoarea activelor acestor companii va putea fi valorificata la 50% din valoarea contabila (scenariu optimist).

Pe plan social, intrarea in insolventa a celor 18.321 de companii a determinat pierderea a aproximativ 77.000 de locuri de munca, peste 60% dintre acestea fiind concentrate in urmatoarele cinci sectoare: fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte; constructii; fabricarea substantelor si produselor chimice; alte activitati de servicii personale; industria metalurgica. Impactul social al firmelor insolvente in primele noua luni ale anului curent este mai mare cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2012 si cu 53% fata de 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri