Decizia de a monitoriza dezechilibrele din economia germana a fost luata in urma criticilor numeroase referitoare la excedentul de cont curent care, la nivelul de 7% din PIB, este al doilea ca marime din zona euro si limiteaza exporturile altor tari din regiune prin intarirea monedei unice, informeaza Mediafax.

Dezechilibrele din economia Germaniei au fost criticate recent de Trezoreria SUA, care considera ca excedentul comercial german franeaza cresterea economiei europene si mondiale.

FMI a cerut la randul sau cancelarului german Angela Merkel sa reduca excedentul comercial la un nivel corect, pentru a ajuta partenerii din zona euro sa isi restranga deficitele.

Citeste si:

"Cresterea cererii interne in Germania ar ajuta la reducerea presiunilor de apreciere a euro, facilitand accesul exportatorilor din periferia zonei euro pe pietele mondiale", a afirmat luni comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, pe blogul sau.

Germania a inregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare incepand din 1950.

Aproape 70% din exporturile Germaniei au avut ca destinatie tari europene.