Un fost director la Credit Suisse, condamnat pentru supraevaluarea de obligatiuni

Un fost director international pentru operatiuni de trading al Credit Suisse, Kareem Serageldin, a fost condamnat in Statele Unite la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru rolul avut in falsificarea valorii unor obligatiuni garantate prin ipoteci, in 2007, relateaza Bloomberg.

Serageldin va plati o amenda de 150.000 de dolari si va lucra in folosul comunitatii timp de doi ani, dupa ce va fi eliberat din inchisoare, noteaza Mediafax.

Judecatorul unui tribunal din Manhattan a respins cererea avocatilor acestuia pentru o pedeapsa neprivativa de libertate, afirmand ca aceasta trebuie sa reflecte gravitatea faptei.

Serageldin a pledat vinovat, in luna aprilie, la acuzatia de conspiratie pentru falsificarea registrelor Credit Suisse.

Inainte de pronuntarea sentintei, Serageldin si mama sa au cerut clementa curtii.

Citeste si:
Managerul Spitalului de boli infecțioase Iași, condamnat definitiv...
Managerul Spitalului de boli...

"Regret ceea ce am facut, iar greselile mele ma vor urmari tot restul vietii", a spus el.

Avocatii au cerut o sentina neprivativa de libertate, citand pierderea reputatiei de catre clientul lor, a averii si a carierei.

Procuratura a demonstrat ca Serageldin si alti traderi subalterni au inregistrat datele in registre astfel incat sa mascheze amploarea pierderilor.

Dupa descoperirea falsurilor, Credit Suisse a efectuat o ancheta interna si a redus valoarea activelor cu 2,65 miliarde de dolari. Circa 540 de milioane de dolari din aceasta revizuire a fost legata de obligatiunile din portofoliul administrat de Serageldin.

Citeste si:
Titluri de stat pentru populație: Finanțele vând pe bursă încă trei...
Titluri de stat pentru...

Potrivit procurorilor, acest portofoliu de obligatiuni garantate cu ipoteci a fost supraevaluat ccu peste 100 de milioane de dolari.

"In banca a fost un climat ingrozitor. Delictul lui Serageldin a fost unul imitat de multi altii, din alte departamente ale bancii", a explicat judecatorul.

Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) a decis totusi sa nu acuze Credit Suisse considerand ca natura cazului a fost una izolata, iar banca a informat imediat SEC si alte autoritati, precum si clientii, corectand si rezultatele financiare.

In cadrul unui acord cu procuratura, Serageldin a acceptat sa cedeze 1 milion de dolari, obtinuti in urma delictului. El a acceptat sa cedeze fara litigii circa 25,6 milioane de dolari drept compensatii catre Credit Suisse.

Citeste si:
Greta Thunberg il ataca pe Roger Federer
Greta Thunberg il ataca pe...

Doi dintre subordonatii sai, David Higgs si Salmaan Siddiqui, au pledat vinovat, pentru supraevaluarea obligatiunilor garantate prin ipoteci, si isi asteapta sentintele.

Toti trei au fost concediati de Credit Suisse in 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri