Un broker de asigurari corporate functioneaza in ideea de parteneriat in relatia cu un client, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie implicat in absolut tot business-ul acestuia. Incercam sa-i intelegem riscurile si cum pot fi transferate acestea catre o companie de asigurari printr-o polita de asigurare. Daca nu exista in Romania un produs adecvat acestor riscuri, trebuie sa inventam solutii, apreciaza Anca Roscaneanu, director general Gras Savoye.

"Incercam sa intelegem riscurile clientului, ce nevoi are si oferim prin consultanta recomandari de risc management si cum pot fi transferate aceste riscuri printr-o polita de asigurare, catre o companie de asigurari. In principal, daca nu exista produs de asigurare in Romania pentru o anume categorie de riscuri, cautam solutii si in straintate, de exemplu, la Londra sau orice alta piata matura. Acest lucru se intampla in special pentru proiectele foarte mari din industrii noi, unde riscurile si sumele asigurate depasesc capacitatea pietei.", spune managerul Gras Savoye.

Anca Roscaneanu a oferit ca exemplu industria energiei din surse regenerabile, in cazul careia, desi in prezent asiguratorii locali au dezvoltat produse, "acum trei ani cand venisera destul de multi investitori pe zona de eoliene si panouri solare, nu existau produse speciale pentru acesta zona de riscuri si trebuia sa adaptam niste produse care nu le acopereau in totalitate. A trebuie sa mergem frecvent afara in aceste cazuri sa cautam solutii."

Gras Savoye Romania gestioneaza in prezent programele de asigurare pentru peste 300 de companii, atat locale, cat si internationale. "Desi focusul nostru este pe corporate, nu excludem si vanzarile de retail, in special pentru angajati ai clientilor corporate sau persoane semnificative din aceste companii. In general, vindem retail cat sa asigure un cash-flow zilnic", afirma Roscaneanu.

"Ne lovim la fiecare reinnoire de presiunea pe bugete."

"Imediat dupa startul crizei s-a pus un accent tot mai mare pe bugete in randul clientilor corporate si in foarte multe cazuri nu mai contau serviciile. clientii voiau reduceri de costuri si cam atat. Asta se intampla in perioada 2008-2009 si chiar si in 2010. Dar, in ultima vreme clientii nu numai ca vor tarife un pic mai bune, vor si servicii mai bune! Servicii in plus.", afirma managerul Gras Savoye.

In opinia sa, provocarea brokerilor de corporate este de a nu "jongla cu costurile", care pot fi "tinute sub control", ci vine din nevoia de a aduce noi servicii clientilor. "Nu mai este suficient sa intermediezi doar polita de asigurare. Sunt brokeri in piata care doar asta fac si cred ca pe termen lung vor avea de pierdut. Clientul vrea si consultanta, asistenta si la dauna extinsa si are nevoie de viziunea ta in privinta riscurilor legate de dezvoltarea afacerii lui."

Ea adauga ca in pofida presiunii pe bugete la politele existente, cresterea poate sa vina si din diversificarea portofoliului. Mai mult, "piata de asigurari este dependenta de cresterea economica, in general pentru ca si noi suntem in zona serviciilor si depindem de capacitatea financiara a clientii nostri. Daca ei cresc si noi brokerii crestem, direct proportional. In momentul in care scad investitiile si sumele asigurate, dincolo de presiunea pe bugete, automat si costurile cu asigurarile vor scadea. Cand sunt investitii noi, si au fost cateva in ultima vreme, putem discuta si de o crestere in asigurari.", conchide Anca Roscaneanu.

Valoarea totala pentru primele brute intermedite la noua luni de catre Gras Savoye este putin peste 54.2 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 13% fata de perioada similara a anului 2012 cand a intermediat prime in valoare de 48 de milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri