Investitorii au plasat ordine de subscriere in valoare cumulata de 2,81 miliarde lei, de patru ori peste valoarea programata a acestei licitatii, de 700 milioane lei. La precedenta redeschidere a emisiunii, care a fost totodata ultima licitatie organizata anul trecut de Finante, ministerul a acceptat sa plateasca un randament mediu de 3,97% pe an, in scadere fata de costul acceptat la redeschiderea din luna octombrie, de 4,14% pe an, anunta Mediafax.

Obligatiunile vandute luni fac parte dintr-o emisiune lansata de MFP in luna iunie si care a fost redeschisa deja de opt ori. Prin cele noua licitatii organizate pentru vanzarea de obligatiuni din aceasta emisiune, inclusiv prin cea de luni, Trezoria a atras 4,81 miliarde lei. Costul de finantare acceptat de Finante pentru aceste titluri a fost de 4,96% pe an la prima licitatie, in august a scazut la 4,28% pe an, insa in septembrie a urcat la 4,63% pe an. Randamentul maxim acceptat de Finante la licitatia de luni a fost de 3,94% pe an.
Analistii ING Bank estimau ca Finantele vor accepta un randament maxim usor sub 4% pe an la redeschiderea de luni.

"Prognoza noastra se bazeaza pe presiunea pe care planul de emisiuni din luna in curs (4 ani maturitate medie fata de 2,5 ani luna precedenta) o exercita asupra titlurilor cu scadente mai indepartate, insa ne asteptam ca presiunea sa fie limitata in contextul in care ratele continua scaderea si portofoliile se afla probabil intr-un proces de rebalansare la inceput de an", spun analistii ING Bank, intr-o nota transmisa in dimineata zilei de luni.

Citeste si:

Pe piata secundara, obligatiunile cu scadenta la trei ani erau cotate luni dimineata la 3,75% - 4,07% pe an. Urmatoarea licitatie din acest an pentru titluri de stat este programata marti, pentru oferte necompetitive, la care participantii indica doar suma pe care vor sa o plaseze in titlurile de stat, nu si randamentul pe care il tintesc. De regula, la aceste licitatii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitatia principala, derulata cu o zi inainte.

Finantele vor sa atraga marti 70 milioane lei, 10% din suma vizata in licitatia de luni, de 700 milioane lei. Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii prin care vrea sa vanda titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.

Trezoreria a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,07 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la circa 4,71 miliarde de euro din 2012.