Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor sase luni. O rata de schimb superioara, de 4,5340 lei/euro, a fost publicata de banca centrala la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anuntat pe 7 iunie.

Banca centrala a publicat miercuri un curs de referinta in scadere, la 4,4979 lei/euro. Leul s-a apreciat initial miercuri, pe fondul relaxarii politicii monetare a BNR, insa evolutia a fost corectata in urma declaratiilor guvernatorului bancii centrale.

"Acesta a numit variatii de 5% ale leului in jurul valorilor curente drept «normale», mentionand in acelasi timp ca se teme mai degraba de lipsa potentialului de depreciere a leului in urma masurilor recente (...) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) si toleranta la volatilitate sugereaza ca BNR nu este ingrijorata de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totusi, prognoza noastra de intarire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, intrucat oscilatiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugereaza o consolidare la nivelurile actuale", potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineata, citat de Mediafax.

Leul s-a depreciat accentuat si fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar urcand la 3,3267 lei/dolar, atingand, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data mentionata, cursul a fost acelasi cu cel de joi. Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cotatiile monendei nationale au coborat sub 4,49 lei/euro in a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetara luand prin surprindere piata, majoritatea analistilor anticipand in principal reducerea rezervelor minime obligatorii in lei.

Citeste si:
Alerta meteo: vreme deosebit de rece in tara. In Bucuresti va ninge
Alerta meteo. ANM anunta...

Dupa declaratiile guvernatorului, cursul a urcat pana la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri. Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piata ca banca centrala isi doreste un curs mai mare.

La inceputul sesiunii de joi, rata de schimb a depasit 4,5 lei/euro, iar la jumatatea zilei operatiunile se perfectau aproape de 4,53 lei/euro."Dincolo de evolutiile pe termen foarte scurt, ne retinem perspectiva pozitiva asupra leului, datorita unei cresteri importante a PIB si a funadamentelor economice atragatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscala si revenirea investittiilor straine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra cresterii economice)", arata analiza ING.

Dobanzile afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut de la 0,68 - 1,18% la 0,57 - 1,08% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 4% pe an, minim istoric. Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 0,71 - 1,21% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 2,16% la 2,1% pe an.

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Leul se apreciază ușor față de EURO, dar scade în raport cu DOLARUL
Setari Cookie-uri