“Avem un pipeline bun, poate 2014 o sa fie surpriza placuta, insa nu ma astept la un salt spectaculos in activitatea tranzactionala”, spune seful departamentului de Corporate Finance & Investment Banking din cadrul BCR, Matei Filipidescu.

Din pacate, statisticile disponibile arata ca activitatea de M&A si-a continuat trendul descendent inceput in 2009. “Excluzand tranzactiile din domeniul imobiliar, la 10 luni 2013, aveam o valoare cumulata a tranzactiilor M&A de pana la 500 de millioane de euro, 10% din valoarea pietei in 2008”, adauga Matei Filipidescu.

Drept urmare, el se frereste sa nominalizeze sectoarele ce au inregistrat tranzactii ca fiind „vedete”, ci mai curand ca fiind putinele unde interesul investitional s-a materializat in tranzactii finalizate.

Matei Filipidescu observa ca, dupa numarul de tranzactii finalizate, intermediarea si serviciile financiare, au tinut capul de afis. Nu mult in spate sunt si sectorul bunurilor de consum si retailul, dar si productia industriala si transporturile. “Din pacate, 2013 a marcat nu numai o valoare mica cumulata a tranzactiilor, dar si un numar tot mai mic de tranzactii, pana la 40 de tranzactii finalizate, dupa estimarile noastre.”

In continuare, factorii care influenteaza piata de fuziuni si achizitii sunt contextul local si regional care franeaza sau impulsioneaza investitiile, perspectiva economica, atat macro cat si sectoriala; apoi competitivitatea relativa a industriilor in regiune, dar si atractivitatea mediului fiscal. Nu in ultimul rand, atat calitatea activelor si pretul lor cat si disponibilitatea surselor de finantare

“Desi la anumite capitole am inregistrat progrese, nu am observat neaparat un reviriment al investitiilor, pentru ca dincolo de pozitia macro, discutam si de competitivitate regionala, si de perspective de dezvoltare punctuale prin prisma consumului intern”, comenteaza Matei Filipidescu. El observa, insa, o crestere interesanta pe segmentul tranzactiilor domestice, unde atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt entitati autohtone, si poate vom vedea si mai multe fuziuni care sa nu implice o componenta de cash.

Chiar daca privatizarile prin tranzactii de tip M&A nu s-au concretizat, 2013 a marcat totusi o activitate relativ intensa pe piata de capital: Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz. “Conform declaratiilor, asteptam ca si 2014 sa fie un an bun, prin listarile Electrica si Hidroelectrica. In functie de discutiile Romaniei cu partenerii internationali, cat si de contextul international, s-ar putea ca statul se reconsidere scoaterea la vanzare si a altor active”, afirma reprezentantul BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri