In ultimele trei zile, cursul de referinta leu/euro a scazut cu aproape un ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro in sedinta de marti. Leul a continuat sa se intareasca vizibil vineri in raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, si rata de schimb a coborat cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar, anunta Mediafax.

Cursul de referinta anuntat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marti, cand paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anuntat de BNR in ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar. Pe de alta parte, rata de referinta leu/franc elvetian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unitati la 3,6948 unitati, si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni. O rata de schimb mai ridicata decat cea de vineri a fost anutata pe 7 iunie, cand francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. In urma cu doua saptamani, cursul de schimb leu/euro a urcat pe piata interbancara de la 4,5 lei/euro pana aproape de 4,55 lei/euro, in urma deciziilor BNR de a reduce rata dobanzii de politica monetara si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta, precum si a unor declaratii ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu ca moneda nationala ar trebui sa scada in urma deciziilor bancii centrale.

Totusi, paritatea a fost peste 4,54 lei/euro doar pe 10 ianuarie, iar in urmatoarele sedinte a fluctuat in jurul nivelului de 4,53 lei/euro. La deschiderea sedintei de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 - 4,5350 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de joi din jurul orei 16:30, de 4,5300 - 4,5310 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat sa fluctueze usor in jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Citeste si:

Astfel, cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,5350 lei/euro, iar minimul a fost de 4,5280 lei/euro. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5301 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la inchiderea de joi.

"Lipsit de directie, leul a persistat in intervale reduse in jurul a 4,53/euro pe volume in scadere in aceasta saptamana. Ne asteptam in continuare ca o iesire din acest climat sa se intample cu leul apreciindu-se, intrucat pariurile impotriva monedei locale par a fi fost in mare masura descurajate de presupusele actiuni BNR", afirma analistii ING Bank, intr-o nota transmisa vineri dimineata.

Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 0,78% - 1,28% pe an, dupa ce joi au fost de 0,46% - 0,96% pe an. Acestea sunt in continuare mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.
Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale sunt usor peste dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an.

"Ratele ON (la o zi - n.r.) sunt tranzactionate usor peste nivelul facilitatii de depozit in aceasta dimineata, inregistrand cel mai scazut nivel de debut pentru o perioada de mentinere a rezervelor. Retinem o perspectiva pozitiva asupra spatiului de lichiditate, iar licitatia de titluri de stat la un an de ieri (cand Finantele au atras 1 miliard de lei, la costuri de finantare in scadere - n.r.) sugereaza ca si piata are aceleasi asteptari ca noi", mai spun analistii ING Bank.

Pe de alta parte, dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut foarte usor, la 0,86% - 1,36% pe an, de la 0,89% - 1,39% pe an in sedinta precedenta. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 1,97% pe an la 1,94% pe an.