Leul s-a depreciat cu 1,6% fata de euro in perioada 1 – 27 ianuarie, astfel incat moneda nationala are cel mai slab inceput de an din 2010 si pana in prezent, potrivit unui raport al societatii de brokeraj Equity Invest.

"Prima etapa a deprecierii (aproximativ in prima saptamana din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente, respectiv ca urmare a intrarii masive la cumparare pe dolarul american, in virtutea continuarii masurilor de contractie monetara in SUA si in anul curent; in consecinta, a avut loc iesirea din zona emergenta a capitalurilor speculative, intrucat asumarea riscurilor nu mai face sens atunci cand dolarul ofera randamente in crestere si riscuri mici", a aratat Cosmin Enache, directorul general adjunct al Equity Invest.

Intarirea dolarului american la inceput de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv in raport cu euro: dupa primele 7 zile din ianuarie, leul a scazut cu aproape 0,7% fata de euro, zlotul si coroana ceha cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.

Cea de-a doua etapa de depreciere a leului a fost determinata de masurile de relaxare a politicii monetare, ciclu inceput de BNR inca de anul trecut.

In primavara lui 2013, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara; BNR a redus dobanda de referinta la 5% in iulie, iar prin scaderile ulterioare aceasta a incheiat anul trecut cu valoarea de 4%.

"Teoretic, ar fi fost de asteptat ca leul sa inregistreze o anumita depreciere in consecinta, dar scaderea dobanzii de referinta a avut anul trecut influente foarte reduse asupra monedei nationale", a precizat Cosmin Enache.

Lucrurile au stat diferit in aceasta luna, cand BNR a redus dobanda cheie la 3,75% si, in acelasi timp, a scazut semnificativ si neasteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel incat circa 4 miliarde de lei sunt eliberate catre banci, crescand surplusul de lichiditati din piata.

Ce urmeaza pentru leu?

Oficialul Equity Invest se asteapta ca leul sa ramana in continuare sensibil fata de masurile BNR varianta unei noi reduceri atat a dobanzii de referinta, cat si a rezervelor minime obligatorii fiind posibila in acest an.

"In plus, piata asteapta ca FED sa reduca in continuare programul de relaxare cantitativa, iar intarirea dolarului (ca efect) va pune din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu.Sa mentionam insa ca devalorizarea leului ii dezavantajeaza pe unii, dar are si avantaje; desigur ca, pe de o parte, defavorizeaza populatia si firmele cu credite in euro; pe de alta parte insa, sustine exporturile oferind un impuls de crestere cererii externe pentru produsele romanesti. Cel mai important lucru insa este ca paritatea sa nu fie foarte volatila, limitand astfel posibilitatile de prognoza ale agentilor economici, insa sunt sigur ca de acest aspect va avea grija Banca Nationala", a mai adaugat Cosmin Enache

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri