Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reduce dobanda de politica monetara la 3,5% in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 4 februarie 2014, potrivit estimarilor facute de Asociatia Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR).

Un total de 15 din cei 20 de participati la sondaj au estimat reducerea dobanzii la 3,5%, in timp ce restul vad posibila mentinerea sa la nivelul actual de 3,75%.

Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna februarie si reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 18% in luna februarie si reduse la 15% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 10% si un maxim de 18%.

Opinii ale membrilor AAFBR

Iancu Guda, Membru AAFBR, Business Information & Debt Collection Manager, Coface: Ratele de dobanda din piata interbancara au scazut semnificativ pentru toate maturitatile, pe fondul investitiilor de portofoliu masive de la inceputul anului 2013 (3,1 MLD EUR, aproape cat tot nivelul inregistrat in anul 2012), alimentate de includerea titlurilor de stat romanesti in indicele Barclays si JP Morgan la inceputul anului 2013. Ratele ROBOR - 1 luna au scazut de la 6%, nivel inregistrat la inceputul lui 2013, pana la aproape 2% la sfarsitul aceluiasi an, pentru ca la jumatatea lunii ianuarie 2014 sa coboare la 1,41%. Astfel, excesul de lichiditate a crescut semnificativ in noiembrie si decembrie, pe fondul cresterii cheltuielilor publice finantate prin emisiuni de obligatiuni denominate in EUR. Ȋn ciuda acestui fapt, BNR nu a fost nevoita sa initieze actiuni de sterilizare a excesului de lichiditate, deoarece sentimentul investitorilor fata de titlurile de stat a ramas pozitiv pe finalul anului 2013. Dobanda de politica monetara poate fi redusa pana la 3,5% pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent, iar reduceri ale nivelului rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse, dar sunt putin probabile. Astfel, presiunile inflationiste preconizate pentru a doua jumatate a anului curent probabil vor tempera masurile de relaxare monetara ale bancii centrale.

Dorina Cobiscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR: Banca Nationala a Romaniei ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare in cadrul sedintei care va avea loc la inceputul lunii februarie. Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la 3,5%, de la nivelul actual de 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi diminuate la 10%, in timp ce rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi lasate nemodificate (18%). Estimez ca rata anuala a inflatiei va fluctua aproape de limita inferioara a intervalului tintit de BNR (2,5%±1pp) in prima jumatate a acestui an. Prin urmare, presiunile inflationiste in scadere, ameliorarea anticipatiilor inflationiste si creditarea scazuta constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei din luna februarie.

Rozalia Pal, Vicepresedinte AAFBR, Economist Sef Garanti Bank: Inflatia anuala in ianuarie se va situa sub 1% si va ramane la nivel scazut in prima parte a anului. Acest mediu inflationist favorabil va permite Bancii Nationale sa relaxeze in continuare politica monetara, stimuland astfel creditarea in lei prin mentinerea dobanzilor mici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri