Fondul suveran al emiratului Qatar negociaza preluarea a 15-20% din actiunile Monte dei Paschi, a treia mare banca din Italia, de la fundatia MPS, cel mai mare actionar cu o participatie de 33,5%, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de Reuters.

Monte dei Paschi a primit fonduri de 4,1 miliarde de euro de la statul italian anul trecut, dupa pierderi cauzate de criza datoriilor suverane si un scandal referitor la instrumente financiare derivate. Banca intentioneaza sa atraga capital suplimentar de 3 miliarde de euro printr-o emisiune de actiuni, scrie Mediafax.

Vanzarea de actiuni noi a fost amanata pana la mijlocul anului 2014, dupa ce MPS, fundatie caritabila care are legaturi stranse cu politicienii locali, a cerut mai mult timp ca sa-si reduca participatia pentru a plati din datorii.

MPS este cel mai mare actionar al Monte dei Paschi, in timp ce pe pozitia a doua, la mare distanta, se afla compania Finamonte, cu 4%. Doar alti doi investitori, AXA (3,72%) si JPMorgan (2,53%), mai detin participatii cu drept de vot mai mari de 2%.

Il Messaggero a scris, fara a preciza sursele, ca banca de investitii Lazard, care consiliaza fundatia, a reluat negocierile cu fondul din Qatar, incepute anul trecut. La momentul respectiv, participatia de 15-20% era evaluata la 368-490 milioane de euro, mai mult decat era dispus sa plateasca investitorul arab.

OUG pentru amnistie fiscala...
Citeste si: OUG pentru amnistie fiscala in octombrie: Cum va fi esalonata datoria

Fundatia a refuzat sa comenteze, insa a afirmat anterior ca negociaza cu investitori straini.

Publicatia italiana a scris, de asemenea, ca fondul suveran ar putea fi interesat si de subscrierea de actiuni in emisiunea de la mijlocul anului, cu intentia de a-si urca participatia la 25%.

Pe langa Monte dei Paschi, fondul din Qatar analizeaza investitii si in alte insltitutii de credit din Italia, inclusiv la UniCredit, cea mai mare banca dupa active.

CSALB: Rezolvarea in instanta...
Citeste si: 7 pasi simpli pentru a-ti rezolva gratuit si rapid litigiul cu banca


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bridgestone achizitioneaza Tomtom Telematics pentru 910 MIL. euro