BRD, la al doilea an de pierderi. Philippe Lhotte: 2014, un an pe care il privesc cu seninatate

A doua banca din piata romaneasca dupa active, BRD SocGen, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 385 milioane lei, mai mare decat cea din 2012, de 331 milioane lei. Philippe Lhotte, directorul general al bancii, a recunoscut ca cel de-al doilea an consecutiv de pierderi este cauzat de faptul ca "BRD are o problema de cost al riscului".

"2014 este un an pe care il privesc cu seninatate si nu exista niciun motiv in prezent ca BRD sa nu revina la profitabilitate. [...] Doi ani de pierderi contabile nu pun sub semnul intrebarii modelul de business", a spus Lhotte.

Intrebat despre dublarea provizioanelor in trimestrul 4 fata de primele trei trimeste din 2013, directorul general al bancii a raspuns ca a fost o intamplare faptul ca analiza garantiilor la imprumuturile existenta s-a incheiat chiar in ultimul trimestru din an. Situatia explica aceasta dublare a provizioanelor.

Potrivit lui Lhotte, IMM-urile sunt cele care au ridicat cele mai mari probleme portofoliului BRD, din cauza provizioanelor.

"BRD a facut erori timp de mai multi ani. Inainte de criza, banca a dat bani unor contrapartide care nu au mai rambursat. Nu a fost doar problema BRD, ci a tuturor bancilor din Romania. In perioada 2007-2010, BRD a imprumutat prea mult fara sa se gandeasca la riscuri. Nu vom mai da imprumuturi unor oameni care au un proiect de investitii slab", a explicat CEO-ul BRD.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor a împrumutat 500 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Iar efectul acestor greseli se vede chiar si in 2013, cand rata creditelor neperformante a continuat sa urce, cu 4,2%, aproape de ritum pietei.

Dupa cum se vede din graficul de mai jos, rata imprumuturilor neperformante ale persoanelor fizice s-a mentinut la un nivel relativ constant, in schimb pe zona de companii a explodat.

Totusi, oficialul bancii a subliniat ca indicatorul de solvabilitate se mentine la un nivel bun, de 14,3%, si in absenta filtrelor prudentiale acesta ar fi fost de 16,8%.

Citeste si:
MAM Bricolaj plănuiește 3 magazine noi și listarea la Bursă
Creșteri pentru MAM Bricolaj...

Filtrele prudentiale introduse de Banca Nationala vor fi retrase treptat pana in 2018.

Urmariti mai jos cele mai importante cifre cheie aferente rezultatelor financiare pe 2013.

Citeste si:
BRD aduce în România platforma Octet, lansată de Mastercard: cum...
BRD aduce în România...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri