A doua banca din piata romaneasca dupa active, BRD SocGen, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 385 milioane lei, mai mare decat cea din 2012, de 331 milioane lei. Philippe Lhotte, directorul general al bancii, a recunoscut ca cel de-al doilea an consecutiv de pierderi este cauzat de faptul ca "BRD are o problema de cost al riscului".

"2014 este un an pe care il privesc cu seninatate si nu exista niciun motiv in prezent ca BRD sa nu revina la profitabilitate. [...] Doi ani de pierderi contabile nu pun sub semnul intrebarii modelul de business", a spus Lhotte.

Intrebat despre dublarea provizioanelor in trimestrul 4 fata de primele trei trimeste din 2013, directorul general al bancii a raspuns ca a fost o intamplare faptul ca analiza garantiilor la imprumuturile existenta s-a incheiat chiar in ultimul trimestru din an. Situatia explica aceasta dublare a provizioanelor.

Potrivit lui Lhotte, IMM-urile sunt cele care au ridicat cele mai mari probleme portofoliului BRD, din cauza provizioanelor.

"BRD a facut erori timp de mai multi ani. Inainte de criza, banca a dat bani unor contrapartide care nu au mai rambursat. Nu a fost doar problema BRD, ci a tuturor bancilor din Romania. In perioada 2007-2010, BRD a imprumutat prea mult fara sa se gandeasca la riscuri. Nu vom mai da imprumuturi unor oameni care au un proiect de investitii slab", a explicat CEO-ul BRD.

Iar efectul acestor greseli se vede chiar si in 2013, cand rata creditelor neperformante a continuat sa urce, cu 4,2%, aproape de ritum pietei.

Dupa cum se vede din graficul de mai jos, rata imprumuturilor neperformante ale persoanelor fizice s-a mentinut la un nivel relativ constant, in schimb pe zona de companii a explodat.

Totusi, oficialul bancii a subliniat ca indicatorul de solvabilitate se mentine la un nivel bun, de 14,3%, si in absenta filtrelor prudentiale acesta ar fi fost de 16,8%.

Filtrele prudentiale introduse de Banca Nationala vor fi retrase treptat pana in 2018.

Urmariti mai jos cele mai importante cifre cheie aferente rezultatelor financiare pe 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri