Tensiunile politice isi fac efectul? Referinta BNR a crescut pentru a doua zi la rand

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat pentru a doua zi consecutiv si a ajuns la 4,4926 lei/euro, intr-o piata unde cotatiile au urcat peste 4,49 lei/euro pentru prima data in ultimele aproape doua saptamani, urmand linia monedelor statelor din regiune..

Rata de schimb anuntata joi este cu 1,47 bani (0,33%) peste cea publicata miercuri, de 4,4779 lei/euro. In ultimele doua sedinte, leul s-a depreciat cu 0,45% in raport cu euro luand in calcul cursurile de referinta anuntate de BNR. Rata de joi este cu 2,03 bani peste cea de marti, de 4,4723 lei/euro, conform Mediafax.

"O pierdere de 0,5% in ultimele doua sedinte nu indica neaparat inceputul unei tendinte de depreciere pentru leu. Totusi, intr-o perspectiva regionala, leul a avut evolutii mai slabe in ultimele doua zile, pe masura ce turbulentele in scadere din climatul extern au facut loc tensiunilor politice interne. Daca primele au fost intampinate cu interventii valutare consistente din partea BNR, credem ca si cele din urma vor conduce la un comportament similar in cazul in care vor afecta semnificativ leul. Iar perspectiva unor potentialele interventii oficiale in piata valutara ar trebui sa mentina leul in intervale reduse in urmatoarele zile, posibil intre 4,48-4,49/euro astazi", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa, joi dimineata.

Analistii mentioneaza ca evolutia ratelor dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara interbancara sugereaza temeri in crestere ale jucatorilor privind noi interventii ale bancii centrale pe masura ce rata de schimb se apropie de 4,5 lei/euro.

"In urma unor interventii valutare semnificative in ianuarie ce estimam ca ar fi extras lichiditate din piata insumand circa 7 miliarde lei, dimensiunea excesului de lichiditate ramas pare foarte mica (credem ca acesta este in jur de 3 miliarde lei). Ne reiteram asadar prognoza ca, pe fondul recentelor tensiuni politice, ratele pe termen scurt vor persista la niveluri ridicate o perioada mai indelungata decat in precedentul episod similar din decembrie. Mai mult, inflatia peste asteptari din ianuarie ar fi putut exercita o presiune de crestere a ratelor", mai noteaza analistii ING Bank.

Citeste si:
(P) Top 5 provocări în construirea unui PSD2 Integration Hub în...
(P) Top 5 provocări în...

Leul a scazut joi si in raport cu dolarul american, pentru a doua zi consecutiv, cursul de referinta urcand cu 0,35 bani (0,11%), de la 3,2828 lei/dolar la 3,2863 lei/dolar. In ultimele doua zile, rata de schimb a avansat cu 1,5 bani (0,46%), de la 3,2713 lei/dolar in sedinta de marti. Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut joi cu 2,09 bani (0,57%), de la 3,6563 lei/franc la 3,6772 lei/franc. Paritatea de joi este cu 2,35 bani (0,64%) peste cea de marti, de 3,6537 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La debutul sedintei de joi, euro a fost tranzactionat la 4,4860 lei, usor peste ultimele cotatii de miercuri, de 4,4855 - 4,4870 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a fluctuat foarte usor, in cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4860 lei/euro, iar maximul a fost de 4,4980 lei/euro. La scurt timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4920 - 4,4940 lei, cu 0,65 - 0,7 bani (0,14% - 0,15%) peste inchiderea de miercuri.

In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu 0,3% si, respectiv, cu 1% in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor afisate joi pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa creasca si au ajuns la 3,98% - 4,48% pe an, dupa ce miercuri au avansat la 3,52% - 4,02% pe an. Dobanzile sunt mai ridicate decat rata dobanzii de politica monetara, de 3,5% pe an.

Citeste si:
Explozia de cazuri COVID în Europa îi pune pe gânduri pe economiști
Explozia de cazuri COVID în...

In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut la 3,96% - 4,46% pe an, de la 3,51% - 4,01% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat de la 3,49% pe an la 3,59% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri