Banca Comerciala Carpatica (BCC) a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), in crestere cu 77,2% fata de 2012, sustinut de recuperarea creantelor din impozitul amanat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.

In 2012, profitul net s-a situat la 21,66 milioane lei. Banca Carpatica a realizat in 2013 un profit brut de 26 milioane de lei, cu 5,16% peste nivelul din anul precedent, datorita unei aprecieri a venitului net cu 12% (aproape 24 milioane lei), la 217,15 milioane lei, fiind afectat de costurile de transformare organizationala si de cresterea provizioanelor, se arata intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit Mediafax.

Soldul net al creditelor la Banca Carpatica a crescut cu 4% (44 milioane lei )fata de 2012, la 1,226 miliarde lei, iar cel al depozitelor s-a apreciat cu 12% (306 milioane lei), la 2,82 miliarde lei. Astfel, banca a avut un raport credite/depozite de 55%. Creditele noi acordate companiilor s-au diminuat cu 79 milioane lei, la 530 milioane lei, scadere influentata de procesul de transformare organizationala care a presupus remodelarea fluxurilor si a activitatii de creditare.

"Activitatea bancara dedicata IMM-urilor a dat rezultate bune, iar impreuna cu o crestere sustinuta a activitatii de trezorerie a generat pe parcursul anului venituri nete de 217 milioane lei. Activitatea de restructurare si de reducere a riscurilor au avut un impact asupra profitului brut. Costurile acestor activitati au fost in interesul pe termen lung al bancii chiar daca au limitat profitul inainte de impozitare la 26 milioane de lei", a declarat in comunicat directorul bancii, Johan Gabriels.

Cheltuiala aferenta pierderilor din creditele acordate a crescut cu 16 milioane lei, la 25 milioane de lei, reflectand cu precadere deprecieri privind creditarea IMM-urilor si deprecierea aferenta Carpatica Invest (7 milioane lei). "Cheltuielile operationale au crescut cu sase milioane lei, ajungand la 166 milioane lei, incluzand un cost de patru milioane lei pentru transformarea organizationala si o reducere a personalului cu 20% comparativ cu 2012", se spune in comunicat.

Rata cost/venit a scazut de la 77% la 69%. Rata de solvabilitate estimata este de 11,83%, luand in calcul profitul obtinut anul trecut, la finele lunii decembrie solvabilitatea bancii fiind de 10,64% fara a include profitul.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 6,24% la 9,79%, reflectand in principal cresterea profitului, iar rentabilitatea activelor (ROA) s-a apreciat de la 0,48% la 1,04%.

Actiunile Banca Carpatica au inchis joi sedinta de tranzactionare a BVB la pretul de 0,67 lei/actiune, in crestere cu 0,3% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este 210,8 milioane lei.

Banca este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 41,28%, si Tanase Corneliu, cu 11,28%.
Tribunalul Bucuresti a hotarat, la 30 ianuarie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva a omului de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si a fostului director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti decis sa mentina hotararile Tribunalului Bucuresti.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri