Astra Asigurari nu va putea sa isi onoreze obligatiile de plata in cazul producerii unui eveniment de risc major, a declarat presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Dan Radu Rusanu, intrebat daca asiguratorul va putea sa acopere daunele provocate de un cutremur.

La finele lunii septembrie 2013, conform datelor asociatiei nationale a asiguratorilor (UNSAR), Astra avea peste doua milioane de polite valabile pe clasa de asigurari de incendiu si alte calamitati naturale, noteaza Mediafax. "In cazul unui eveniment major, Astra nu va putea sa isi onoreze obligatiile de plata", a declarat Rusanu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca administratorul special al companiei, KPMG, "are dezlegare" sa vanda imobile si active pentru a redresa situatia financiara a Astra.
"Societatea va ramane in administrare financiara pana la redresarea societatii", a spus presedintele ASF. ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei asigurare reasigurareAstra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG ca administrator special.

"Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicata, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (...) reprezentata legal de domnul Iulius Alin Bucsa, in calitate de presedinte Directorat. Art. 2.- Se desemneaza KPMG ADVISORY SRL", se arata in decizia ASF.

Incepand de marti, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii de asigurare/reasigurare care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.

Citeste si:
Inundații: Guvernul promite 155 de milioane de euro pentru...
Guvernul promite 155 de...

Suspendarea opereaza si isi produce efectele pe toata durata procedurii de redresare financiara prin administrare speciala. "Administratorul special preia integral atributiiie persoanelor semnificative ale societatii de asigurare supuse procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, asa cum acestea rezulta potrivit legii si actelor constitutive ale societatii de asigurare", se arata in decizia adoptata marti de ASF.

In urma cu doua saptamani, presa a anuntat ca ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta.

Administratorul va lua luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Citeste si:
Parchetul General ridică documente de la sediul City Insurance
Surse G4Media: Parchetul...

Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare, fara aprobarea prealabila a ASF.

KPMG va luat masurile necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi, va inventariea si evalua, conform normelor in vigoare, creantele inregistrate in evidentele societatii si va anula creantele din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate, cu inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii, in regim de urgenta.

Totodata, va avea lor reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute.

Citeste si:
Dan Radu Rusanu, Ilie Carabulea si Marian Mirzac, in arest la...
Dan Radu Rusanu, Ilie...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri