Cea mai mare banca din piata romaneasca dupa active, BCR, a raportat pentru 2013 un profit net de 591 milioane lei (134 milioane euro), revenind astfel pe profit dupa pierderea de 1,23 miliarde lei inregistrata in 2012. Banca pune rezultatul pozitiv pe seama eliberarii unor pasive fiscale in trimestrul 2 si a rezultatului operational bun.

Rezultatul operational a atins anul trecut valoarea de 2,49 miliarde lei (563,4 milioane euroo), in crestere cu 5,6% fata 2012.

Pe de alta parte, venitul operational a scazut cu 1,2% in 2013, pana la 3,99 miliarde lei (902,9 milioane euro), iar cheltuielile operationale au scazut semnificativ, cu 10,9%, la 1,5 miliarde lei (339,5 milioane euro).

Astfel, raportul cost-venit aferent anului trecut s-a imbunatatit de la 41,6% la 37,6%.

"Am indeplinit o misiune dificila in anul 2013, reatingand pragul de rentabilitate, fara a considera efectele cu caracter singular, si, mult mai important, luand masuri decisive in ceea ce priveste costurile, organizarea si strategia menite a consolida fundamentele BCR ca lider al sistemului bancar din Romania. Prioritatea noastra in anul 2014 este cresterea afacerilor sanatoase, cu un accent special dedicat eficientei si capacitatii noastre de orientare catre clienti, cu ajutorul unor procese interne mai bune. Va trebui in continuare sa facem fata provocarilor importante care se ivesc, nu in ultimul rand reducerea stocului de imprumuturi neperformante, in contextul unei cresteri economice promitatoare, care intarzie, totusi, a se manifesta printr-o cerere de creditare mai solida. Suntem decisi sa ne atingem scopurile, oferind clientilor nostri servicii financiare sigure, sustenabile, transparente si consolidand mai departe increderea acestora in BCR", a declarat Tomas Spurny, presedintele Bancii Comerciale Romane

Costul net cu provizioanele de risc a scazut in mod semnificativ - cu 41,2% - de la 3,62 miliarde lei, pana la 2,13 miliarde lei (482 milioane euro). Rata de acoperire a creditelor neperformante era de 65,8% la finalul lunii decembrie 2013, peste cea inregistrata la final de 2012, de 58,6%.

Banca anunta ca si-a mentinut pozitia de lider de piata dupa active, desi valoarea totala a activelor a scazut cu 8,9% in 2013, pana la 66,73 miliarde lei (14,9 miliarde euro).

Rata de solvabilitate a bancii era de 14,7% la fiinal de 2013, iar rata capitalului de rang 1+2 pentru grupul BCR se situa la 24,9% (conform IFRS).

Volumul agregat al creditelor acordate clientilor (inainte de provizionare, IFRS) a scazut cu 12,2% ajungand la 46,73 miliarde lei (10,45 miliarde euro), fata de 53,24 miliarde lei (12 miliarde euro).

BCR precizeaza ca activitatea noua de creditare a fost afectata de cererea slaba, care a reusit numai partial sa compenseze rambursarile si contractia portofoliului de credite. Banca intentioneaza sa se concentreze asupra creditarii in lei, astfel incat sa inverseze combinatia de valute in cadrul portofoliului de credite pe termen mediu si lung.

Sumele datorate clientilor au scazut usor cu doar 1%, la 47,5 miliarde lei (8,38 miliarde euro). Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, dar banca subliniaza ca "se bucura de sprijinul sustinut al bancii-mama", precum si de surse de finantare diverse si acorduri de finantare cu Institutiile Financiare Internationale.

Citeste si:
Cum îți deschizi un cont bancar: De ce acte ai nevoie și cât...
Cum îți deschizi un cont...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri