Propunerile stipuleaza ca obligatiunile incluse in bonusurile acordate bancherilor sa fie convertite in actiuni ordinare ale bancii sau valoarea acestor obligatiuni sa fie revizuita in scadere, daca banca are dificultati.

"Conditiile au rolul sa asigure ca aceste obligatiuni reflecta situatia financiara a bancii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit propunerilor CE, bancile din UE trebuie sa plateasca jumatate din bonusuri sub alta forma decat in numerar, pentru a le conditiona de performantele pe termen lung ale bancilor.

O alta regula este ca bonusurile sa nu depaseasca dublul salariului fix.

Alte masuri includ reguli de calculare a riscurilor implicate de fluctuatiile pietei, in pretul contractelor derivate, si recomandari privind legatura intre capital si tratamentul in contabilitate a obligatiunilor garantate.

"Crearea unui set unic de reglementari in sectorul bancar este o sarcina vasta, care asigura reguli corecte si conditii egale pentru banci, indiferent unde sunt prezente", a declarat Michel Barnier, comisarul pentru Servicii Financiare.

Citeste si:

Parlamentul European si guvernele celor 28 de state membre au la dispozitie o luna pentru a face obiectii la propunerile Comisie. In cazul prezentarii de obiectii, procesul de analiza se va prelungi cu doua luni.

Masurile, anuntate dupa recomandarile publicate luna trecuta de Autoritatea Bancara Europeana, vor intra in vigoare in termen de 20 de zile dupa ce vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE.

Banca Angliei are o abordare diferita. Bancile cu operatiuni in Marea Britanie vor fi obligate sa modifice contractele angajatilor astfel incat acestia sa ramburseze bonusurile in cazul in care vor asuma riscuri prea mari sau vor incalca reglementarile, potrivit unui proiect al bancii centrale publicat joi.

Regulile propuse de banca centrala ar permite institutiilor financiare sa recupereze bonusurile intr-o perioada de pana la sase ani de la data platilor, incepand din 2015.

"Nu vom permite existenta unor scheme de remunerare care incurajeaza comportamente riscante pentru stabilitatea financiara", a declarat directorul general al departamentului pentru reglementari prudentiale, Andrew Bailey.

Reglementarile fac parte din masurile adoptate de autoritatile de reglementare la nivel mondial, menite sa penalizeze bancherii care provoaca pierderi bancilor prin asumarea unor riscuri prea mari.