Leul s-a depreciat in sedinta de joi

Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sedintei interbancare de joi, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,4726 lei/euro, in crestere cu 0,56 bani fata de nivelul de miercuri.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4670 lei/euro. Leul s-a depreciat usor joi si in raport cu dolarul american, iar rata de schimb a avansat cu 1,06 bani, de la 3,2384 lei/dolar la 3,2490 lei/dolar, scrie Mediafax.

In acelasi timp, cursul de referinta leu/franc elvetian a continuat sa scada usor, de la 3,6634 lei/franc la 3,6619 lei/franc. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La debutul sedintei, euro a fost tranzactionat la 4,4670 - 4,4700 lei, peste nivelurile de la finalul sesiunii de miercuri, de 4,4660 - 4,4680 lei/euro. In prima parte a zilei, transferurile au fost realizate la cotatii usor sub 4,4750 lei/euro.

"In mod surprinzator, banca centrala a injectat miercuri circa 1,2 miliarde lei in piata printr-o operatiune repo la o saptamana, anuntand operatiunea de piata monetara dupa termenul obisnuit. Cu toate acestea, chiar daca aceasta este prima injectie de lichiditate din septembrie incoace si cea mai importanta din iulie, cand astfel de operatiuni erau mai dese, nu credem ca este un eveniment semnificativ pentru piata, intrucat este cel mai probabil rezultatul nevoilor de finantare a doua banci, care au probleme cu limitele de imprumut interbancar", arata un raport ING Bank.

Citeste si:
Ce se întâmplă cu leul? BNR vede echilibru, analiștii nu sunt atât...
Ce se întâmplă cu leul? BNR...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Ratele medii ale dobanzilor afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au stagnat la 1,93 - 2,43%. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si, totodata, vizibil peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat la 1,96 - 2,46% pe an, de la 1,97 - 2,47% pe an miercuri. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut nesemnificativ, de la 2,96% pe an la 2,95% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri