Grupul austric Volksbank a constituit in 2013 un provizion in valoare de 62 de milioane euro pentru pierderile pe care le anticipeaza din vanzarea subsidiarei din Romania. Volksbank Romania ar trebui sa isi gaseasca cumparator cel tarziu la sfarsitul anului 2015.

"Un provizion de 62 de milioane de euro a fost format in 2013 pentru pierderile anticipate din vanzarea Volksbank Romania, operatiune aflata in prezent in etapa pregatirilor", se arata in raportul financiar pentru anul trecut publicat, joi, de banca austriaca. Situatia privind riscurile va fi mai clara dupa ce va deveni disponibil planul detaliat pe termen mediu al Volksbank Romania si va exista o evaluare mai buna a pietei la inceputul procesului de vanzare, care trebuie finalizat conform acordului de restructurare "cel mai tarziu" la 31 decembrie 2015, noteaza Volksbank, conform Mediafax.

Soldul liniilor de refinantare ale grupului austriac catre Volksbank Romania se situa la 825 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, in scadere de la 1,4 miliarde euro la finele lui 2012. Grupul se asteapta ca Volksbank Romania sa respecte conform calendarului platile in contul operatiunilor de refinantare, avand in vedere documentatia furnizata de banca, asteptarile privind cresterea depozitelor si ajustarea maturitatilor liniilor de refinantare la necesarul de lichiditate.

Institutia de credit austriaca noteaza ca nu poate estima in ce masura climatul macroeconomic dificil si volatil ar putea conduce la scenarii care sa puna in pericol calculele privind expunerea fata de Volksbank Romania. Banca nu se asteapta in prezent la o astfel de evolutie. "Nu se poate evalua nici daca in contextul procesului de vanzare va fi necesara luarea unor masuri cu impact negativ asupra profitului sau dacaa vor fi necesare alte concesii", se arata in comunicatul Volksbank.

In luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.

Actionarii Volksbank Romania au operat in octombrie 2013 o infuzie de capital de 120 milioane de euro. Partea care a revenit grupului Volksbank, indirect prin participatia la VBI Beteiligungs, s-a situat la 61 milioane de euro, se arata in raport. Banca austriaca noteaza, de asemenea, ca in prezent au loc negociri pentru a acorda unei banci de investitii mandat sa sustina procesul de vanzare a Volksbank Romania.

Surse apropiate situatiei au declarat la inceputul lunii martie pentru agentia Bloomberg, preluata de Die Welt, ca grupul austriac Volksbank a contractat banca Rothschild ca intermediar pentru vanzarea subsidiarei din Romania, marcand astfel lansarea oficiala a procesului de vanzare a Volkswank Romania SA. Grupul austriac a inceput in 2013 procesul de vanzare al Volksbank Leasing International, cu oepratiuni si in Romania, iar in prezent negociaza cu mai multi posibili cumparatori. Vanzarea ar trebui finalizata in acest an, insa depinde de urmatoarele runde de negocieri si de obtinerea acordului autoritatilor de reglementare din tarile in care Volksbank Leasing are operatiuni.

Volksbank Romania a anuntat, in luna martie, ca a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Raportul grupului precizeaza ca Volksbank Romania a fost nevoita sa constituie provizioane semnificative in 2013 ca urmare a reeevaluarii colateralului realizata in prima jumatate a anului trecut si din cauza riscurilor privind litigiile de pe rolul instantelor.

Veniturile Volksbank Romania au scazut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele anului 2013, Volksbank Romania avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro in 2012.

Intrebat, la prezentarea rezultatelor bancii cand se va vinde Volksbak Romania, presedintele institutiei de credit, presedintele bancii, Benoit Catel, a spus ca termenul programat este finele anului 2015. "Banca este programata sa se vanda la finele anului 2015, daca se va gasi un cumparator. Daca nu se va gasi, ramane pentru anul 2016. Nu exista o graba din partea actionarilor de a vinde banca", a spus Catel, care a precizat ca actionarii sunt preocupati de imbunatatirea performantelor pana la momentul vanzarii.
Volksbank Romania avea la finele anului trecut 135 de sucursale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri