ATENTIE! Gradul de indatorare este inalt si la populatie

Gradul de indatorare este mare in Romania, atat la nivelul populatiei, unde serviciul datoriei in venitul disponibil este printre cele mai inalte din UE, cat si pentru firme, unde mai mult de o treime din firmele profitabile au credite bancare, afirma Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

"La populatie, serviciul datoriei ca procent din venituri este mare, si suntem in top, a doua tara la nivel european dupa Cipru. Explicatia rezulta din structura creditului, credit de consum cu scadente medii de cinci ani, si dobanzi semnificativ mai mari decat la ipotecar, deci un serviciu al datoriei destul de inalt a facut ca gradul de indatorare sa fie inalt. In Romania avem un grad de indatorare destul de mare in zona de venituri mici. Serviciul datoriei in acea zona este de peste 60%. Daca ne referim doar la cei indatorati, pentru ca 18% e pe total populatie activa, gradul de indatorare este peste 35%", a explicat Dumitru la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata miercuri de Coface, potrivit Mediafax.

Dumitru a explicat ca si la companii, daca se face raportul intre datorii si capitaluri, se observa ca gradul de indatorare este destul de ridicat fata de celelalte state europene.

Conditia de crestere in zona bancara

"In zona de indatorare bancara avem potential cu o singura conditie, daca va creste capitalizarea. Ceea ce lipseste, de fapt, companiilor romanesti este capitalizarea, nu indatorarea. Degeaba ne chinuim la solutii de garantare sau colateralizare, pentru ca nu avem solutii pentru capitalizare. Piata de capital probabil ca va juca un rol crucial. O alternativa de studiat cu mare atentie sunt venture capital. Sunt state care au redirectionat fonduri UE si au creat venture capital funds pentru a participa la capitalul unor companii", a continuat Ionut Dumitru.

El a aratat ca din cele 450.000 companii active, doar 250.000 raporteaza profit, iar daca se raporteaza la aceasta cifra, ponderea firmelor cu credite bancare depaseste o treime.

Citeste si:
Numărul firmelor cu capital străin nou înființate a scăzut cu 37%
Numărul firmelor cu capital...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

"La companiile mari, cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, 75% din acestea au deja credite. Conditia esentiala e sa faci profit. Pentru a merge mai departe si a face accesul mai facil, trebuie sa gasim solutii de capitalizare", a adaugat Dumitru.

Avem o problema, acest raport ingreuneaza accesul la finantare.

El a mai aratat ca in Romania insolventa este un "abuz" la care fac apel foarte multe companii, peste 5% dintre firmele active, in timp ce media celor din Europa Centrala si de Este este de zece ori mai mica, de 0,5%. "Avem o problema, acest raport ingreuneaza accesul la finantare", sustine Ionut Dumitru.

Problema insolventelor frecvente a fost ridicata si de Mihai Patruleasa, senior economist la UniCredit Tiriac Bank, care a aratat ca firmele fara credite trebuie sa suporte filtre suplimentare atunci cand incearca sa se califice pentru noi finantari.

Citeste si:
România a pierdut 10.000 de locuitori în ultimul an
Populația României a scăzut...

Economistul UniCredit a evidentiat ca, dincolo de influenta finantarilor neperformante, noile criterii de creditare trebuie interpretate si prin faptul ca bancile au trecut in ultimii ani printr-o serie de noi reglementari atat interne, cat si la nivel european, mentionand noile reguli de creditare in valuta si introducerea Basel III.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri