Adrian Marin, Generali: Cutremurul, daca se produce, va schimba regulile jocului in asigurari

Competitia puternica dintre asiguratorii de locuinte locali se va mentine si in 2014, intrucat in lipsa unor evenimente catastrofale majore, acest segment de business este profitabil. Riscul de cutremur insa, daca se produce, schimba regulile jocului, apreciaza Adrian Marin, responsabil sectiunea asigurari de bunuri si proprietati al UNSAR si CEO Generali Romania.

"Este importanta regandirea strategiei de pret pentru toate companiile tinand cont de preturile pe care le plateste fiecare companie pentru reasigurarea riscurilor de catastrofa, pentru a putea in caz de seism sa-si respecte obligatiile asumate.", a declarat Adrian Marin (foto).

Declaratiile au fost facute la o intalnire cu presa economica organizata de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania – UNSAR.

In anul 2013, valoarea primelor brute subscrise aferente asigurarilor property (asigurari facultative de locuinte) a fost de 1,3 miliarde lei, cu 8% mai mare fata de anul anterior. In ultimii 10 ani, segmentul si-a majorat veniturile de 3,2 ori, insa rareori a depasit 20% din totalul asigurarilor generale.

Citeste si:
Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost afectat de inundații și...
Ce trebuie să faci în cazul...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"Vorbim totusi de o piata destul de mica, de un maxim de 22% atins in 2011 sustinut de obligativitatea incheierii politelor pentru locuinte. Niciodata nu a reprezentat la nivel de piata un segment semnificativ dictat foarte mult de preturi. Trebuie sa privim rational ca 1,8-1,9 miliarde de euro emisi pe un an la nivel de piata, din care sub 20% sunt asigurari de locuinte, reprezinta o pondere destul de mica pentru a da importanta acestei piete.", a mai spus Adrian Marin.

Prima medie pe asigurari facultative, a scazut incepand cu 2011 substantial.

Prima de asigurare

"Evident ca aici un rol esential il au politele obligatorii. Am trecut de perioada in care toata lumea isi lua credite si suma asigurata a cladirilor era alta. Odata cu intrarea in vigoare a politei obligatorii, anumiti competitori s-au apropiat foarte mult de PAD ca produse si au vandut riscuri suplimentare ca sa faca volume. Daca pot fi sustinute acest volume depinde insa de programele de reasigurare si capitalizarea fiecarei companii. Nu vorbim de o frecventa foarte mare, cum este cazul la RCA. Insa, cand riscurile catastrofale asigurate se produc, fac regulile jocului. Atunci putem sa vedem daca, cine si cati asiguratori si-au asumat si isi respecta promisiunea.", a concluzionat Adrian Marin.

Citeste si:
UNSAR, despre tariful de referință la reparațiile pe RCA: Și noi...
UNSAR, despre tariful de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri