"Ministrul Finantelor are un proiect de ordin privind reorganizarea conducerii CEC si am discutat si cu doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finantelor - n.r.) propunerea din partea noastra - Guvernul este principalul actionar la CEC - de a-l avea in conducerea executiva pe domnul Jiru. Este o propunere pe care o consider foarte buna, am discutat-o si cu guvernatorul BNR si cu alte persoane din domeniu", a spus Ponta, conform Mediafax.

Statul detine integral actiunile CEC Bank, care ocupa locul 5 in sistemul bancar dupa nivelul activelor. Premierul afirma ca CEC trebuie sa fie mult mai dinamica si sa spijine mult mai mult IMM-urile, persoanele fizice, precum si diversele domenii in care este nevoie de creditare. "Asta este o politica pe care o conducere a domnului Jiru si a celorlalti cred ca o vor putea realiza in interesul dezvoltarii Romaniei", a mai spus Ponta.

Premierul a declara luni ca o solutie de inlocuire a lui Radu Ghetea la conducerea CEC poate fi gasita in aceasta saptamana, avand in vedere ca acesta are un contract care expira abia la anul si trebuie gasita o solutie prin care banca sa nu plateasca aceste despagubiri. In urma cu doua luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finante, a declarat agentiei Mediafax ca l-a propus pe secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, in locul lui Radu Ghetea.

Citeste si:

El a precizat atunci ca nu numeste personal conducerea CEC, ci aproba o procedura initiata de fostul ministru Chitoiu. Pentru CEC Bank va fi propusa o conducere dualista, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat. In luna noiembrie, Chitoiu a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Declaratia a fost facuta in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat. Enache Jiru si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internationale, iar din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat.

El a fost vicepresedinte la CEC Bank, in 2000-2001, si presedinte al bancii, in intervalul cuprins intre toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a mai ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, in 2001-2004 si din iulie 2012, cu atributii legate de coordonarea Trezoreriei statului.