Profitul cumulat al celor opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) a atins 1,25 miliarde de lei in 2013, in crestere cu 59% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate de administratori.

Din punct de vedere al marimii profitului, primele trei pozitii sunt ocupate de fondurile cu cele mai mari active, respectiv ING (administrat de ING Pensii) - 475,4 milioane de lei, (comparativ cu 292,5 milioane de lei in 2012), AZT Viitorul Tau (Allianz-Tiriac Pensii) - 260,9 milioane de lei, rezultat in crestere cu 46,4% fata de 2012, si Alico (administrat de Alico Pensii) - 179,7 milioane de lei.

Fondul Aripi (Generali Pensii) a inregistrat un profit de 118,99 milioane de lei, BCR (BCR Pensii) - 71,4 milioane de lei, Eureko (Eureko Pensii) - 66,04 milioane de lei, BRD (BRD Pensii) - 37,3 milioane de lei si Vital (Aegon Pensii) - 37,15 milioane de lei. Din punct de vedere al randamentului investitional, calculat ca raport dintre valoarea unitara a activului net la finele anului 2013 si valoarea unitara a activului net la finele anului 2012, prima pozitie este ocupata de fondul Aripi (Generali Pensii), cu un randament de 13,2%, urmat de Alico - 13,1% si BRD - 12,3%.

Retail jobs

Urmatoarele cinci locuri revin Vital - 11,4%, ING - 11,3%, BCR - 11,3%, Eureko - 10,7% si AZT Viitorul Tau - 10,3%. Aripi este singurul fond de pensii Pilon II cu grad de risc ridicat, in timp ce restul au un grad de risc mediu.

Un fond de pensii cu grad de risc ridicat acorda o pondere sporita in structura plasamentelor, intre 25%-50%, instrumentelor financiare cu venit variabil (actiuni tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate, titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, titluri de participare la fonduri inchise de investitii tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate etc.)

La finele anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,04 milioane de participanti si active nete in cuantum de 13,56 miliarde de lei.
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008.

Citeste si:
Topul fondurilor de pensii private: unde sunt cele mai mari randamente
Topul fondurilor de pensii...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri