Executia bugetara din primul trimestru s-a incheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentand 0,14% din PIB, in scadere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie si 0,67% din PIB in perioada similara din 2013.

Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului asigura incadrarea Romaniei in tintele agreate cu organismele financiare internationale, potrivit Ministerului Finantelor. Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB, noteaza Mediafax.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei in primul trimestru si reprezinta 7,4% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finantelor.

Surse guvernamentale au declarat recent ca veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.
Cresteri fata de primul trimestru din 2013 au fost inregistrate la incasarile din impozitul pe profit (+235 milioane de lei), accize (+639 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+587 milioane de lei).

Veniturile din TVA au scazut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 0,5%, in conditiile in care incasarile din aceasta taxa au crescut cu 3,2%, in timp ce rambursarile au fost cu 11% mai mari. La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 11,7%, taxe pe utilizarea bunurilor - 6,9% si venituri nefiscale - 6,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,7 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 2,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv cu 0,6 puncte procentuale ca pondere in PIB, la 7,4% din PIB. Cresteri au fost consemnate la cheltuielie de personal (+2,6%), in principal ca urmare a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti si a platii drepturilor aferente uniformelor si echipamentelor obligatorii pentru personalul din sectorul ordine publica.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente. Cheltuielile cu dobanzile s-au redus semnificativ, cu 20,4%, ca urmare a scaderii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 3,3 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri