BCR Pensii a depasit la inceputul lunii aprilie pragul de 1 miliard lei active nete ale fondurilor de pensii private administrate, obligatorii si facultative, cu 575.000 de participanti, pentru Pilonul II acumulandu-se o suma medie de 500 de euro de participant, din care 100 euro este randamentul.

"Pentru anul acesta ne propunem o crestere de 15-20% a activelor, sa ajungem la 1,2 miliarde lei, iar pe pilonul pensiilor facultative sa avem peste 90.000 de participanti, de la circa 83.000 in prezent", a declarat luni directorul executiv al BCR Pensii, Melania Mirea, potrivit Mediafax. La finele anului trecut, cele doua fonduri ale administratorului acumulasera active nete de 934,08 milioane lei si aveau 561.000 participanti.

Pe Pilonul II (sistemul de pensii administrate privat), fondul BCR a obtinut anul trecut un randament de 11,3%, iar pe Pilonul III (sistemul de pensii facultative) castigul anualizat a fost de 10,33%. Pentru pensiile facultative, 40,47% dintre clientii fondului beneficiaza de contributie platita de angajator, in timp ce contributiile platite de participanti au 56,08%, restul reprezentand contributii mixte.

"De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potentialii beneficiari ai acestor avantaje au pierdut o suma cumulata de circa doua miliarde lei, suma care a fost virata la stat sub forma de impozit si nu in conturile individuale de pensie facultativa ale acestora. Am luat in calcul 1,5 milioane de potentiali participanti, cu un salariu mediu pe economie", a afirmat Lucian Anghel, presedintele Directoratului BCR Pensii.

El a explicat ca la un salariu de 1.000 de lei pe luna, cu o contributie de 150 de lei la pensiile facultative, se plateste cu 300 de lei mai putin impozit pe an. Totodata, dintre cei care au contributii la Pilonul II, doar 5% au si pensii facultative. Dintre cei cu pensii pe Pilonul III, sub un sfert contribuie cu mai mult de 400 de euro pe an, cat reprezinta deductibilitatea maxima de la stat.

"La 400 de euro investiti pe an, cu randamentele obtinute si scazand toate comisioanele, clientul castiga un randament de peste 20%, ceea ce este foarte bine", a mai spus Anghel. Reprezentantii BCR au aratat ca in zona Transilvaniei se observa un trend, o deschidere mai mare a companiilor fata de participarea la Pilonul III pentru angajatii lor.

In ceea ce priveste profitabilitatea, BCR Pensii inregistreaza inca pierderi, cu un rezultat negativ de circa 4,9 milioane lei pe IFRS in 2013, fiind in perioada de amortizare a costurilor pe fondul fuziunii cu alte trei fonduri de pensii. "Inclusiv anul viitor trebuie sa le amortizam, inca suntem pe pierdere", a precizat Anghel.

Raportul de sustinere a pensionarilor de catre salariati este in prezent de trei ori mai mare decat in urma cu 20 de ani, de 1,2 pensionari la un salariat, insa in 2060 un salariat "va duce in spate inca un om si jumatate", potrivit datelor prezentate de BCR Pensii, dintr-un raport al Comisiei Europene. De la o populatie activa de 70% in 2013 se va ajunge la 54%, ceea ce inseamna ca doar jumatate dintre romani vor munci pentru a-i sustine pe restul.

Totodata, statul va cheltui in 2060 13,5% din PIB pentru a plati pensiile, de la 9,8% in 2010. Se estimeaza ca vor fi 5,2 milioane de salariati, in scadere de la 8,7 milioane in 2010, iar numarul pensionarilor va avansa de la 5,8 milioane la sapte milioane.

Peste 50 de ani, o persoana va primi pentru acelasi salariu o pensie mai mica cu o treime decat ar atrage in prezent. Spre exemplu, la un salariu de 2.000 de lei, in 2010 pensia de la stat ar fi fost de 832 lei, iar in 2060 ar fi de 572 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri